Bakkers en koekjesfabrikanten verhogen hun prijzen om de kostenstijging het hoofd te kunnen bieden. Dat betekent dat een croissant bijvoorbeeld zo'n €0,10 duurder is geworden en nu €1,15 kost. Consumenten zien nog geen lege schappen in de supermarkten, maar er is wel degelijk sprake van een tekort: "Voor de verwerkers is er geen Franse boter met oorsprongsbescherming (AOP) meer te krijgen", zegt Mathieu Labbé, vertegenwoordiger van de Fédération des entreprises de boulangerie (FEB) in Le Point.

Ook in Nederland is de boterprijs tot recordhoogte gestegen, nu €695 per 100 kilo. Terwijl de Fransen zich zorgen maken over schaarste aan eigen boter, is Nederland positief gestemd: "Het aanbod aan boter kan niet in de vraag voorzien en dat biedt ruimte voor verdere prijsstijgingen", meldt Boerderij. Wij zijn vooral een exporterend land en niet geïnteresseerd in Hollandse boter. Daar hebben we meer dan genoeg van. Onze zuivelindustrie wil een goede prijs, onze verwerkende koopt boter waar die het goedkoopst is. Fransen willen genoeg eigen product om er verwerkte producten - zoals croissants en andere koek- en gebaksproducten - met een goede marge van te kunnen maken. Als die te duur worden, gaan mensen er minder van kopen.

Cécile Janssen
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken