Tussen 1990 en 2014 is de totale vleesconsumptie in Frankrijk met 19% gedaald. De daling illustreert een verschuiving in de Franse eetgewoonten die ook in andere Westerse landen te zien is.

Na de Tweede Wereldoorlog, met name in de jaren '70, steeg de Franse vleesconsumptie. In de jaren '80 vlakte de groei af als gevolg van vleesschandelen. De gekkekoeienziekte, de vogelgriep en de varkenspest maakten mensen kopschuw. Sinds 1998 is er sprake van een reële afname van de consumptie, schrijft het Franse zakenblad Les Echos.

Iets meer kip, minder rund en varken
Een recent onderzoek door FranceAgriMer laat zien dat de economische crisis en de prijsstijgingen van rundvlees deze dalende trend hebben versterkt. Fransen zijn meer kip en varken gaan eten, en beduidend minder rundvlees - dat de grootste prijsstijgingen liet zien.

Vorig jaar at de gemiddelde Fransman 86 kilo vlees, waarvan 24,2 kilo rundvlees (een daling van 27% sinds 1979), 32 kilo varkensvlees (een daling van 13% sinds 2003) en 27,1 kilo pluimveevlees (stijging van 2,65% sinds 2010).

vleesconsumptie
bron: Les Echos, op basis van FranceAgrimer


De verschuiving van rundvlees naar de veel goedkopere vleescategorie kip valt voor een deel te verklaren uit het verkrappende huishoudbudget.

Het 'grote vlees', die royale côte de boeuf of sappige rumsteak, verdwijnt van het menu. Gemakkelijker klaar te maken vleesproducten doen hun intrede
De dalende tendens laat echter ook structurele verschuivingen zien in het Franse voedingspatroon. Het 'grote vlees', die royale côte de boeuf of sappige rumsteak, verdwijnt van het menu. Gemakkelijker klaar te maken vleesproducten doen hun intrede. Inmiddels maakt gehakt vlees ook in Frankrijk al 30% van de verkopen uit; wereldwijd wordt de helft van het vlees in gemalen vorm verwerkt in voedingsmiddelen.

Ook blijken ook de van huis uit wat meer carnivore Fransen zich toenemende zorgen te maken over de ecologische voetafdruk van vlees. Vlees vraagt meer ruimte, meer voer en meer energie dan andere bronnen van eiwitten. Het bewustzijn daarvan beweegt ook Fransen tot het verlagen van hun vleesconsumptie.

'Mangez français'
De dalende tendens belooft niet veel goeds voor de Franse varkens- en rundveehouders, die de afgelopen week duidelijk maakten in een diepe crisis te verkeren. De regering heeft weliswaar beloofd op alle mogelijke manieren 'koop en eet Frans vlees' te promoten, maar de praktijk blijft weerbarstig. Volgens een onderzoek van eind vorig jaar, slagen de Franse overheidsinstanties er niet in 100% Frans vlees (en andere producten) op het menu te zetten. Le Point meldde deze week de vooruitgang. Alleen het Ministerie van Landbouw presteert het om zijn ambtenaren nagenoeg volledig Frans te laten eten. Het serveert 100% Frans vlees, zuivel en groenten en 70% Frans fruit.

Fotocredits: 'essai', Ph. Grillot
Dit artikel afdrukken