De Franse president Emmanuel Macron en de Britse premier Boris Johnson zijn voortdurend in elkaars nabijheid deze dagen. Ze spraken elkaar tijdens de G20, en bij het begin van de COP26. Maar van gezamenlijke verklaringen of persconferenties is geen sprake. Integendeel, de dreigementen, vergeldingsmaatregelen en mogelijke sancties vanuit beide kampen escaleren steeds verder.

Het draaide - oorspronkelijk - om visrechten. Maar op de achtergrond speelt de hele brexit mee.

Tot op het laatst 'hing' het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie op de visrechten. Last-minute onderhandelingen leidden uiteindelijk tot een vertrek van de Britten mét een deal, maar de inkt was nog niet droog of het eerste visserijconflict deed zich al voor.

De afgelopen periode was het opnieuw raak. Volgens de Franse overheid hebben de Britten maar de helft van het aantal beloofde vergunningen verstrekt aan de Franse vissers die al decennia in de wateren rondom de Kanaaleilanden vissen. De Fransen dreigen met vergeldingsmaatregelen. De Britten ontkennen in alle toonaarden en zeggen conform afspraak 98% van alle vergunningen verstrekt te hebben. Dat klopt niet, zei de Franse minister van Zee en Visserij Annick Girardin, op Twitter:


Zonder extra vergunningen dreigt Frankrijk Britse vissersboten uit Franse havens te weren, extra grenscontroles uit te gaan voeren, en de stroom naar het eiland Jersey flink duurder te maken. Er kwam een ultimatum op tafel, dat maandagavond afliep. De Britse minister van buitenlandse zaken, Liz Truss, liet maandag weten van dit soort dreigementen niet gediend te zijn, aldus de BBC. Ze zei tegenmaatregelen te zullen nemen die wel eens verstrekkende gevolgen zouden kunnen hebben en zelfs uit zouden kunnen lopen op een handelsconflict met de Europese Unie, schrijft het FD.

Groot-Brittannië speelt het spel hard, werd al eerder duidelijk. Toen de Fransen dit weekend gewag deden van een 'de-escalatie', werd dat van Britse zijde glashard ontkend. De bal lag bij de Fransen, klonk het vanuit Londen. Macron aan de bal, maandagavond: "Zolang we onderhandelen, gaan de vergeldingsmaatregelen natuurlijk nog niet in", zei hij in de marge van de COP26-top. De Britten zouden dinsdag met nieuwe voorstellen komen. Bal weer terug.
Dit artikel afdrukken