Deze week begint in de Languedoc-Roussilon en de Provence de wijnoogst. Dat is een paar weken later dan gebruikelijk, als gevolg van het slechte weer eerder dit jaar. Half september volgen de Beaujolais, Rhône-wijnen en Bordeaux, en in oktober begint de oogst in de Bourgogne pas. Dat zijn de wijnboeren niet meer gewend, sinds de jaren 80 van de vorige eeuw is de wijnoogst juist steeds vroeger begonnen.

2013 belooft een moeilijk wijnjaar te worden. Het weer was koud en nat in het voorjaar. Deze zomer werden diverse grote wijngebieden (Vouvray, Bourgogne, Entre-deux-Mers in de Bordeaux) getroffen door hevige hagelbuien, waarbij veel druiven verloren zijn gegaan. De totale opbrengst zal in 2013 magertjes zijn (verwacht wordt 43,5 miljoen hectoliter, ruim onder het tienjarig gemiddelde van 45,4 miljoen hectoliter). De oogst van 2012 was al een triest dieptepunt waardoor de boeren geen reserves meer achter de hand hebben.

Daar staat tegenover dat de kwaliteit goed belooft te zijn: een kleine opbrengst betekent hoge concentraties. Daarnaast drijft schaarste prijzen op. Dat werkt goed voor gewilde, sowieso schaars beschikbare wijnen. Helaas werken prijsverhoging om de krapte te compenseren averechts voor gangbare consumptiewijnen. De consument heeft immers keus genoeg en kan een zich uit de markt prijzende Franse wijn vrij eenvoudig 'inruilen' voor een andere.
Dit artikel afdrukken