Nog geen drie weken geleden leek alles koek en ei tussen Frankrijk en Duitsland. Tijdens de Frans-Duitse ministerraad hadden president Emmanuel Macron en kanselier Olaf Scholz een compromis bereikt over de vraag of de energiedrager waterstof, die onmisbaar wordt geacht voor de energietransitie, ook 'groen' mag heten als waterstof is geproduceerd met behulp van kernenergie.

In de slotverklaring stond toch duidelijk dat "zowel hernieuwbare als koolstofarme waterstof in aanmerking kan worden genomen in de doelstellingen van de Europese energietransitie". 'Koolstofarm' moet volgens Frankrijk, de grootste nucleaire energieproducent van Europa, gelezen worden als 'van nucleaire oorsprong'. Ofwel: 'roze' (ook wel paars of rood genoemd) waterstof is ook groen.

In ruil voor de Duitse toezegging stemde Frankrijk in met de uitbreiding van de geplande Spaans-Franse waterstofleiding H2Med naar Duitsland, aldus de Frankfurter Allgemeine. Die onderzeese waterstofpijpleiding tussen Barcelona en Marseille (BarMar) moet tegen 2030 operationeel zijn en Spanje (en Portugal) in staat stellen hun groene waterstof (geproduceerd door elektrolyse op basis van hernieuwbare energie) via Frankrijk naar andere Europese landen te sturen. Duitsland sloot zich eind januari bij het project aan, gespitst als het land is de onafhankelijkheid van Russisch gas te vergroten.

Maar nu blijkt - uit uitgelekte documenten - Duitsland roze waterstof helemaal niet als groen te zien. Net als Spanje wil het land alleen waterstof op basis van hernieuwbare energie 'groen' noemen.

Frankrijk voelt zich verraden, schrijft Business AM. "Het is duidelijk dat Frankrijk alleen zou instemmen met BarMar als het de pijpleiding in de toekomst zou kunnen gebruiken om zijn (nucleaire) waterstof naar het Iberisch schiereiland te sturen," aldus EURACTIV. Uit het tripartite akkoord maakte Frankrijk op dat Duitsland en Spanje zouden instemmen met de erkenning van 'roze waterstof' als groene energie in de EU-wetgeving. Nu die steun uitblijft, zou Frankrijk overwegen H2Med in te zetten als chantagemiddel. “Feit is dat er zonder Frankrijk geen BarMar is”, heet het al. Parijs heeft een stevige uitgangspositie in de onderhandelingen over het lot van de pijplijn.
  • Deel
Druk af