Iedereen is het er over eens: de Franse Voedselbankorganisatie Restos du Coeur dient het publiek belang. Verschillende grote namen hebben zich aan de liefdadigheidsinstelling verbonden. De Restos krijgen giften en legaten, subsidies op lokaal, nationaal en zelfs Europees niveau. Jaarlijks krijgen ze bovendien de opbrengsten van de concertserie van de befaamde Les Enfoirés (een wisselende groep artiesten, door de komiek en Restos du Coeur-oprichter Coluche bijeengebracht), die voor een waar mediaspectakel zorgen met miljoenen Franse (en Belgische en Canadase) kijkers. En toch kampt de organisatie met een tekort. In 2014 nog 7 miljoen euro, voor 2015 zelfs 10 miljoen euro.

Vraagtekens
Dat roept vraagtekens op. Vooral omdat de organisatie in 2009 nog een groot compliment kreeg van de Franse Rekenkamer voor het 'uitstekend beheer van de instelling'. Er was sprake van reserves van 84,6 miljoen euro, een bedrag waarmee de organisatie ieder jaar zo 7 à 8 maanden vooruit kon. Hoe kan dat nu in korte tijd zo veranderd zijn?

'Het wordt steeds erger'
Volgens Olivier Berthe, voorzitter van Les Restos du Coeur, is het antwoord schrijnend eenvoudig. Zijn voedselbanken zien de afgelopen jaren een snel groeiende toestroom van nieuwe klanten. De cijfers laten zien dat er in 2011-2012 870.000 mensen aanklopten bij de Restos. In 2012-2013 waren dat er 960.000. Vorig jaar overschreed het aantal het miljoen. Ook voor het nieuwe jaar 2014-2015 wordt een vergelijkbaar aantal verwacht. "Vergeet niet", zegt Berthe in Le Figaro, "dat de Restos du Coeur vorig jaar een recordaantal van 130 miljoen maaltijden hebben verstrekt. De situatie op straat, de mensen die we helpen met onze patrouilles, de vrijwilligers zeggen het, het wordt steeds erger."

Overheidsmaatregelen
Berthe signaleert dat het beroep op charitatieve instellingen sinds 2008 steeds groter is geworden, terwijl het steeds nijpender wordt om daar de financiële middelen voor te vinden. Ontvingen de Restos in 2011-2012 nog bijna 93 miljoen euro aan giften, afgelopen jaar was dat nog maar 84 miljoen. Bij de start van het nieuwe campagne jaar doet Berthe dan ook een beroep op de Franse overheid. Als die de fiscale vrijstelling voor melk die naar de voedselbanken gaat zou uitbreiden naar andere agrarische producten, scheelt dat een slok op een borrel. Hetzelfde geldt voor een vrijstelling voor supermarkten en voedselproducenten om eten weg te mogen geven in plaats van het weg te moeten gooien. Nu is dat laatste nog goedkoper.

Fotocredits: logo Les Restaurants du Coeur, Wikimedia
Dit artikel afdrukken