De maatregel van de Franse regering om in de tweede lockdown winkels te sluiten die 'niet-essentiële' artikelen verkopen, leidt tot 'Kafkaëske verwarring', schrijft de Volkskrant. Boekwinkels moesten sluiten, de winkelgangpaden met boeken in de supermarkten gingen dicht. Bij de krantenkiosk kun je nog wel boeken kopen - als je ze maar niet zelf pakt.
De maatregelen spelen online retailer Amazon in de kaart ten koste van zowel groot- als kleinwinkelbedrijf, schreven we hier eerder. En dus zei Bruno Le Maire, de Franse minister van Financiën, dat "Amazon niet de grote winnaar van deze crisis mag zijn." Méér Franse winkels moeten hun producten online gaan aanbieden, nu doet een derde dat.
Vandaar dat de supermarktketens ineens van harte boek- en speelgoedwinkels, maar ook speciaalzaken in voeding, dierenvoeding, verzorgings- en schoonheidsproducten op hun platformen verwelkomen. Dat doen ze uit solidariteit én eigenbelang: de supermarkten krijgen zo de kans hun online aanbod verder uit te breiden én Amazon in de wielen te rijden.
Frédéric Duval, algemeen directeur Amazon Frankrijk, riep afgelopen week de Franse speciaalzaken op hun producten op Amazon aan te bieden. Zijn bedrijf kan hen helpen de transitie naar e-commerce te maken, zei hij.
De Franse retail verzet zich en vindt dat Amazon door de Covid-maatregelen de markt van de echte winkels veel te gemakkelijk kan overnemen. Mede daarom pleiten de bazen van de 4 winkeliersverenigingen voor een verbod op Black Friday eind deze maand. Dat willen ze al een paar jaar, schrijft Forbes.
Op 6 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Eurocommissaris Margrethe Vestager (Mededinging) diende deze week een officiële aanklacht in tegen webwinkel Amazon, schrijft NU.nl. Volgens Vestager misbruikt Amazon zijn dubbelrol als aanbieder van een verkoopplatform waarop het zelf ook producten verkoopt, om met onafhankelijke verkopers te concurreren.
Vestager stelt dat Amazon data van andere verkopers op de marktplaats gebruikt om het eigen bedrijf te bevoordelen. Daardoor kan het bedrijf identieke producten voor een lagere prijs aanbieden."We moeten zorgen dat dit soort platforms de concurrentie niet in de weg zitten", zegt Vestager. "Data van onafhankelijke verkopers mag niet door Amazon gebruikt worden, als Amazon zelf een concurrent is."
Als aanbieder van een marktplaats heeft Amazon volgens de Europese Commissie toegang tot zakelijke data van bedrijven die niet publiekelijk beschikbaar zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het aantal bestelde producten en het aantal online bezoekers dat verkopers op hun aanbiedingen hebben gehad. Dit zou voornamelijk in Duitsland en Frankrijk gebeuren.
Hoe bijzonder: Grote supers, die sinds jaar en dag het de lokale winkeliers moeilijk maken, de centra van de kleinere steden leegtrekken en onleefbaar maken, nemen het nu op voor de kleine zelfstandigen. Wie had ooit gedacht dat het grote boze Amerikaanse Amazon de verbindende factor zou worden?
Nu maar hopen dat de platformen de service van Amazon evenaart. Vooralsnog ben ik nog niet onder de indruk. Wanneer ik nu via de Drive iets wil bestellen kan ik dat pas vrijdagochtend afhalen (maar dat kan te maken hebben omdat ik op het platteland woon, de drives zijn nu overbelast). Bij de FNAC (soort Franse Amazon) moet ik onder de 15 euro betalen voor de verzendkosten en bij Amazon betaal ik 0.01 euro aan verzendkosten.
Ondertussen kijkt het boek dat mijn zoon nodig heeft voor school mij aan vanachter de etalageruit van de lokale boekenwinkel en de rood witte linten waarmee het boekenschap in de supermarkt is ingestrikt. Niet essentieel staat er op de A4-tjes bij de schappen. Maak dat de docente Frans van mijn zoon maar eens wijs.