De Franse NGO Génération Futures onderzocht in de supermarkt gekochte kroppen sla op residuen van pesticiden en endocriene verstoorders. De resultaten haalden de grote Franse kranten.

Eén op de tien salades bleek residuen van chemische producten te bevatten die al tientallen jaren verboden zijn. "Dit verwachtten we helemaal niet", zegt woordvoerder François Veillerette op Le Figaro. "Met bijna 1 op de 5 salades waar wel iets mee is, kun je niet meer van toevalstreffers spreken."

'EXPPERT: Exposition aux Pesticides Perturbateurs Endocriniens'
Générations Futures maakt zich sterk voor een preventieve aanpak van chemische vervuilers. De organisatie speurt zelf naar sporen van pesticiden en endocriene verstoorders in voedsel. Deze zomer richtte Générations Futures zich op groene slasoorten zoals kropsla, eikenbladsla en rucola.

Sla is in Frankrijk de op drie na meest gegeten groente en heeft een gezond imago. Gemiddeld eet een Frans gezin 5 kilo sla per jaar.

Sla staat ook bekend als de groente waar de meeste pesticiden-residuen in voorkomen. In 2013 trof de Franse overheidsinstantie DGCCRF in 58% van de geteste slamonsters pesticidenresiduen aan. De EFSA, de Europese voedselveiligheidsinstantie, constateerde dat in 36% van de onderzochte slamonsters tussen de 2 en 13 verschillende residuen voorkwamen. Een aantal daarvan staat te boek als mogelijke endocriene verstoorders, stoffen die de hormoonbalans ontregelen. Voorgenomen beleid van de EU wil ze uitbannen.

Resultaten
Voor het onderzoek kocht Générations Futures 31 slakroppen bij supermarkten om ze vervolgens te analyseren. Ze troffen het volgende aan:
- gemiddeld bevatten de monsters residuen van bijna 4 verschillende pesticiden
- gemiddeld bevatten de monsters sporen van 2 pesticiden die als endocriene verstoorders gezien worden
- van de 31 monsters, bevatte 80% sporen van minstens 1 pesticide en 68% sporen van tenminste 1 endocriene verstoorder
- van de 10 actieve stoffen die het vaakst werden aangetroffen, zijn er 7 verdacht als endocriene verstoorders
- 5 monsters bevatten 1 of meer verboden actieve stoffen (DDT, sinds 1971 verboden in Frankrijk) of zelfs actieve stoffen die expliciet verboden zijn in de Franse slateelt (imidaclopride, een neonicotinoïde).

Slechts 6 slakroppen waren residuvrij. Van de 31 kroppen, kwamen er 29 uit Frankrijk.

Hoewel de aangetroffen hoeveelheden miniem waren, waarschuwen experts voor een mogelijk 'cocktaileffect'. Ze denken dat de stapeling van chemische stoffen hun giftigheid kan versterken.

Fotocredits: 'Salade du jardin', Frédérique Voisin-Demery
Dit artikel afdrukken