Ondanks eerdere signalen dat de Franse senaat het nieuwe Franse landbouw- en gezondheidsbeleid van president Macron had geaccepteerd, blijkt er toch een kink in de kabel te zitten. Dat meldt Europe1 op basis van een bericht van de Sénat.

Het beleid resulteerde uit de zogenoemde Etats Généraux de l'Alimentation (EGA). Volgens de leden van de economische commissie van de Sénat, met een rechtse meerderheid, zou het eindvoorstel van de Assemblée (zeg maar het equivalent van onze Tweede Kamer) de geest van de EGA hebben 'verraden'. Doel was de Franse boeren een beter inkomen te bieden. Volgens de commissie kan het huidige voorstel precies verkeerd om uitpakken. Dat heeft twee oorzaken. De ecologische eisen aan de landbouw zijn te hoog, terwijl boeren geen garantie krijgen dat ze een rechtmatige beloning zullen kunnen vragen voor hun investeringen in een betere landbouw. Daarom adviseert de commissie de Sénat komende week het nieuwe beleid te verwerpen.

De Franse president heeft afgelopen zomer veel draagvlak onder zijn bevolking verloren. Nog maar 19% van de bevolking vindt dat hij een goede president is.
Europe1 - Loi Alimentation et Agriculture : le Sénat s'oppose en commission au texte de l'Assemblée
Reageer
  • Deel
Druk af