Als die theorie klopt, laat het zien hoe koppig en zelfs dom boeren zijn. Ze zorgen nooit voor net een beetje te weinig - zodat ze goud kunnen verdienen - maar altijd voor teveel, zodat ze met z'n allen de straat op moeten en zich moeten keren tegen partijen die hun stommiteit niet kunnen veranderenHet blad vertelt dat de prijzen te laag liggen om de kostprijs van de dieren goed te maken, maar weet niet uit te leggen waarom. Het kan slechts vertellen dat het ministerie van Landbouw de zoveelste Franse boerencrisis moet oplossen.
Overaanbod
Wij vroegen een vleeshandelaar wat er aan de hand is. Op conditie dat hij anoniem zou kunnen blijven, wilde hij ons zijn gedachten daarover toevertrouwen. De paardenvleescrisis zorgde ervoor dat de wereld geen Europees gemalen rundvlees meer wilde kopen. Het werd gewantrouwd. Dat drukte met name de waarde van de zogenaamde trimmings, vlees dat voor gehakt wordt gebruikt. Ongeveer de helft van de koe eten we gemalen, in de vorm van hamburgers en andere gehaktproducten. Met name de voorvoet van het dier wordt vermalen; dat vlees was gevoelig voor bijmening met 5 tot 10% goedkoop en eveneens vermalen paardenvlees. Toen echter de fraudes de kop in waren gedrukt en de vleeswereld zelf zijn maatregelen had genomen door voorvoeten niet meer in slecht te traceren gemalen, maar in hele delen te verhandelen, gingen boeren onmiddellijk extra jongvee aanhouden. Daardoor zitten ze nu alweer met een overaanbod aan jonge slachtdieren in nota bene een groeimarkt. Dát, zegt mijn wereldwijze contact, is de meest logische verklaring voor de te lage prijzen.
Koppig dom
Als die theorie klopt, laat het zien hoe koppig en zelfs dom boeren zijn. Ze weten zich niet zo te organiseren dat ze met z'n allen net een beetje te weinig maken - zodat ze goud kunnen verdienen - maar altijd voor teveel, zodat ze met z'n allen de straat op moeten gaan en zich keren tegen partijen die hun stommiteit niet kunnen veranderen. In weinig woorden is zo'n simpele uitleg te geven. Boeren trekken zich er niets van aan en maken domweg altijd net teveel. Dom, want je moet net te weinig maken. Het verschil tussen die twee is nl. dat alles geld waard is, of juist niets.
Is er nog reden om medelijden met hen te hebben? Als de handelaar die ik sprak gelijk heeft niet. In dat geval moeten ze eerst de markt maar eens leren begrijpen en zich organiseren om daar mee om te gaan. Het is daarentegen wel reden om ons grote zorgen te maken. Als dit normaal boerengedrag is, blaast de landbouw zichzelf op. Boeren maken altijd teveel zolang niemand hen organiseert tot die ene NV De Boer die zichzelf wél beschermt tegen prijsbederf.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De kievit is een vogel die zelfs de grootste oen kan herkennen Henric, ik hoor hem trouwens altijd eerder dan ik hem zie. Ik zag hem niet op 2 van de drie fietstochtjes door graslanden in Utrecht (waar ze vroeger wel zaten) en dus dat Achterhoek grensdorpje, maar dat was geen wonder, als je gras afmaait begin mei op een mooi gedraineerd veldje met puur raaigras, wat moet die vogel daar dan? Die kiest dan eieren voor zijn geld, en houdt het voor gezien, logisch, zou ik ook doen. Langs de Vlist en in Kockengen zag ik ze wel, daar was het landschap ook naar, maar het hield niet over. ik kwam ze ook tegen op het kaaspakpapier van de beste kaasboer van NL in Vlist, heb dat papier niet weggegooid, ligt hier voor me op tafel, prachtige vogel, met zijn fiere kuif en pientere ogen, en dat dribbelloopje van hem kan me ook opwinden. Maar dat zwart met wit.......verwissel je hem niet met de scholekster? Die is ook zwart-wit,mist de kuif, en heeft vrij lange rode snavel, misschien zag je die wel, in het groene hart tenminste.
Zeg Dirk, weet jij eigenlijk wel hoe een kievit eruit ziet? In het groene hart zie je ze niet, in de Achterhoek niet. Ik woon vlakbij het groene hart, en was vorige week op vakantie in de Achterhoek, en heb kieviten zat gezien, zowel hier als op vakantie. Zwart met wit zijn ze....
Ik vond het allebei mooi daar Marc, al vielen de scherpe verschillen me wel op, nooit zo duidelijk ergens gezien, een totaal verschillend landschap en allemaal rond die ene smalle Berkel, het is maar wat je ervan maakt. Dat ik dorre graspollen mooier zou vinden dan frisgroen en strak, blijkt dat uit de beschrijving? In ieder geval, voor de fietsers en wandelaars en terrasgenieters was aan beide kanten vd grens prima gezorgd, voor de vogelaars was het in Duitsland wel veel interessanter! Naar de toekomst ben ik ook wel benieuwd, de ruigte en drassigheid bedwongen dan? (waar Staring in Lochem mee begon 200 jaar geleden, "bedwongen woestenij" noemde hij het, woeste grond moesten wij op de lagere school bij aardrijkskunde paars inkleuren, dat lag er tot nadere ontginning). Of de strakte en knalgroenheid terug naar divers? Wie het weet mag het zeggen! Zou het trouwens zo zijn dat boeren van strakgroen en ontwaterd houden, en burgers/buitenlui van ruig en drassig met vogels, ook in de weekenden op terras, fietstochtjes en schuilhut? (het lijkt weinig met het artikel te maken te hebben, maar heeft er natuurlijk alles mee te maken, want die heideschaapjes zullen niet voor prijsval en overuren op de abattoirs zorgen).
Iedereen kijkt op zijn eigen wijze tegen een landschap aan en vindt daar iets van.
Persoonlijk vind ik de boerenbedrijven in de Achterhoek er strak bij liggen; goed verzorgde en onderhouden bedrijven (en dat zegt veel over de bedrijfsvoering as such). En het landschap dat afwisselend is, vind ik mooi daar. En gezien het toerisme in deze streek ben ik niet de enige.
En als je wilt, fiets je zo de grens over. Voor een ander landschap zoals jij het beschrijft. Maar smaken blijven verschillen tussen boeren, buitenlui en burgers. En dat is maar goed ook.
@Marc, net terug uit de achterhoek met zijn kleine perceeltjes boerenland, afgegrensd en doorsneden met loofbomenplukjes: idd opvallend die net afgewerkte landjes keurig afgemaaid gras, de eerste snee, naast andere waar de snijmaïs nu overal precies in hetzelfde stadium staat (10 cm en geel door de kou), geen kievit gezien, die passen niet meer in dit plaatje, veevoer dus alom, wat bos en verkeersborden met springende reeen, en alles even netjes aangeharkt en verzorgd, je moet echt de grens over (bij Vreden) om nog wat ruigte, drassigheid, dode pollen sprietig gras van vorig jaar, heide met vennetjes, kokmeeuwenkolonies en heideschaapjes te zien, waar loopt dit uiteindelijk allemaal op uit??? Onderweg naar Morgen, jaja!