Door geheel Frankrijk, een van de grootste rundvleesproducenten van Europa, protesteren boeren met vleeskoeien tegen de te lage prijzen die zij voor hun dieren ontvangen. Ze keren zich tegen de abattoirs die hen te weinig naar hun zin betalen. Dat meldt Le Point.

Als die theorie klopt, laat het zien hoe koppig en zelfs dom boeren zijn. Ze zorgen nooit voor net een beetje te weinig - zodat ze goud kunnen verdienen - maar altijd voor teveel, zodat ze met z'n allen de straat op moeten en zich moeten keren tegen partijen die hun stommiteit niet kunnen veranderen
Het blad vertelt dat de prijzen te laag liggen om de kostprijs van de dieren goed te maken, maar weet niet uit te leggen waarom. Het kan slechts vertellen dat het ministerie van Landbouw de zoveelste Franse boerencrisis moet oplossen.

Overaanbod
Wij vroegen een vleeshandelaar wat er aan de hand is. Op conditie dat hij anoniem zou kunnen blijven, wilde hij ons zijn gedachten daarover toevertrouwen. De paardenvleescrisis zorgde ervoor dat de wereld geen Europees gemalen rundvlees meer wilde kopen. Het werd gewantrouwd. Dat drukte met name de waarde van de zogenaamde trimmings, vlees dat voor gehakt wordt gebruikt. Ongeveer de helft van de koe eten we gemalen, in de vorm van hamburgers en andere gehaktproducten. Met name de voorvoet van het dier wordt vermalen; dat vlees was gevoelig voor bijmening met 5 tot 10% goedkoop en eveneens vermalen paardenvlees. Toen echter de fraudes de kop in waren gedrukt en de vleeswereld zelf zijn maatregelen had genomen door voorvoeten niet meer in slecht te traceren gemalen, maar in hele delen te verhandelen, gingen boeren onmiddellijk extra jongvee aanhouden. Daardoor zitten ze nu alweer met een overaanbod aan jonge slachtdieren in nota bene een groeimarkt. Dát, zegt mijn wereldwijze contact, is de meest logische verklaring voor de te lage prijzen.

Koppig dom
Als die theorie klopt, laat het zien hoe koppig en zelfs dom boeren zijn. Ze weten zich niet zo te organiseren dat ze met z'n allen net een beetje te weinig maken - zodat ze goud kunnen verdienen - maar altijd voor teveel, zodat ze met z'n allen de straat op moeten gaan en zich keren tegen partijen die hun stommiteit niet kunnen veranderen. In weinig woorden is zo'n simpele uitleg te geven. Boeren trekken zich er niets van aan en maken domweg altijd net teveel. Dom, want je moet net te weinig maken. Het verschil tussen die twee is nl. dat alles geld waard is, of juist niets.

Is er nog reden om medelijden met hen te hebben? Als de handelaar die ik sprak gelijk heeft niet. In dat geval moeten ze eerst de markt maar eens leren begrijpen en zich organiseren om daar mee om te gaan. Het is daarentegen wel reden om ons grote zorgen te maken. Als dit normaal boerengedrag is, blaast de landbouw zichzelf op. Boeren maken altijd teveel zolang niemand hen organiseert tot die ene NV De Boer die zichzelf wél beschermt tegen prijsbederf.
Dit artikel afdrukken