De Franse regering overweegt de invoering van een mandje basisboodschappen dat tegen betaalbare prijzen moet worden aangeboden. Het moet de inflatie in de boodschappentas van consumenten helpen verzachten om niemand van zijn eerste levensbehoeften te beroven.

Het regeringsmandje moet circa 20 basisproducten bevatten; luiers, pasta en verse producten. Ze moeten vrijwel zonder marge worden verkocht door supermarkten.

Afgelopen jaar is de inflatie op levensmiddelen in Frankrijk gestegen tot 12,1%. Een aantal producten is harder dan gemiddeld in prijs opgelopen. Zuivel werd 16,9% duurder, vlees 14%.

Het einde van de prijsstijgingen is nog niet zicht, waarschuwen de supermarkten.

De boodschappen zullen zeker tot aan de zomer duurder blijven worden, zei Michel-Édouard Leclerc (van de gelijknamige supermarkt, die zich hard maakt voor de koopkracht van zijn klanten) in Le Journal du Dimanche. Gelukkig voor de consument dalen de gas- en elektriciteitsprijzen de afgelopen weken en maanden.

De Franse overheid wil het publiek compenseren omdat het klaagt; de gele hesjes - die tijdens de regering van Macron de centra van grote steden terroriseerden vanwege tegen de hoge kosten van hun brandstofrekening - laten inmiddels alweer van zich horen.

Minister van Handel en Economie Olivia Grégoire hoopt dat het mandje helpt. Door het bij "een héél beperkt aantal producten" te houden, hoopt ze bovendien de impact op de winstmarges van de supermarkten zo beperkt mogelijk te houden.

De supermarkten moeten vrijwillig meedoen, want een wettelijke regeling is onhaalbaar.

Of het mandje er gaat komen, is dan ook onzeker. De gesprekken met de supermarkten zijn nog zó pril, dat de koepelorganisatie van supermarkten FCD nog geen voorstel voor het mandje heeft ontvangen.

De supermarkten adverteren volop met reclames vol aanbiedingen die het leven betaalbaar moeten houden. Carrefour is zelfs de uitvinder van een mandje met 30 producten.

Waar bemoeit de overheid zich mee lijken de supers te zeggen, want we helpen de consument al.

Recent protesteerde inkoopbaas Michel Biero van Lidl fel tegen een plan van de overheid dat supermarkten dwingt om met de prijsverhogingen in te stemmen die multinationals hen voorstellen als ze niet tot een akkoord komen. Zo valt er niet te werken in het belang van boeren en burgers, vindt Biero die de regering ervan beschuldigt de inflatie alleen maar verder aan te jagen. Lidl Frankrijk - dat onder meer melkveehouders fors meer betaalt dan hun coöperatie - werkt al jaren aan een beter verdienmodel voor boeren en wil tegelijk de prijzen voor burgers laag houden.

  • Deel
Druk af