Begin december bleken 20 Franse zuigelingen ziek te zijn geworden door met salmonella-bacteriën verontreinigde melkproducten. Daarop volgde een recall van 12 producten. Nadat er vorige week nog eens 5 kinderen ziek waren geworden, volgt nu de 608-items tellende lijst. Het gaat om babymelkproducten die in 2017 geproduceerd zijn door zuivelfabrikant Lactalis in de fabrieken te Craon, in het departement Mayenne. De betreffende salmonella-variant, Salmonella Agona, is niet bijzonder gevaarlijk maar baby's kunnen door de diarree snel uitdrogen.
Aanklacht
De eerste ouder heeft inmiddels Lactalis aangeklaagd, schrijft het Franse 20Minutes. De ongeruste vader wil een collectieve actie in gang zetten.
Bruno Le Maire, de minister van Economie en Financiën, besloot "omwille van de bescherming van de gezondheid het in de handel brengen en exporteren van meerdere kindervoedingsproducten op te schorten en een recall in gang te zetten wegens het risico van besmetting met salmonella". Alle melk die sinds februari 2017 op de productielokatie van Craon is geproduceerd, wordt nu teruggehaald. De gezondheidsautoriteiten vragen ouders de streepjescodes op hun zuigelingenmelk te checken. De producten op de lijst zijn niet meer te gebruiken. Is er geen andere optie, dan is het advies de babymelk 2 minuten door te koken.
Lactalis had zowel in augustus als in september salmonella-bacteriën vastgesteld op een bezem en tegels, maar niet in de productiemachines. De overheid verwijt Lactalis dat de genomen maatregelen onvoldoende zijn geweest om het besmettingsrisico onder controle te krijgen en grijpt daarom nu groots in. Meer dan 7.000 ton babymelk wordt teruggehaald uit landen als Algerije, Marokko, Groot-Brittannië, Taiwan, Roemenië, Griekenland, Bangladesh, Colombia, China, Peru, Georgië en Pakistan.
Ook in Nederland
Zowel de Nederlandse NVWA als de Belgische FAVV zeggen (nog) niet via het Europese waarschuwingssysteem RASFF gewaarschuwd te zijn. Naar België is geen van de verdachte melkproducten uitgevoerd, zegt Vilt. In Nederland maakte vanmiddag Kruidvat bekend een tweetal babymelkproducten van het huismerk terug te halen. Voor de betreffende producten, herkenbaar aan de streepjescode, blijkt een grondstof afkomstig uit de Lactalis-probleemlocatie gebruikt te zijn.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik wil beginnen met het spul geen babymelk te noemen. Het is geen melk, het is een kunstmatige poedervormige moedermelkvervanger op basis van dierlijke melk of een plantaardige melkachtige vloeistof. Daarbij: *baby*melk geeft vreemde associaties: sojamelk is gemaakt van soja, amandelmelk van amandelen en babymelk? Koemelk is gemaakt door koeien, geitenmelk door geiten en babymelk?
Maar dat terzijde.
Waar het om gaat is dat dit bericht niet opmerkelijk is en zeker niet onverwacht. Poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding is per definitie en inherent aan het productieproces, niet steriel. De aanwijzingen voor toebereiding op de verpakking doen niets om het risico van besmetting van de zuigeling met bacteriologische vervuiling te beperken. De aanbeveling is om het poeder aan te maken met water op drinktemperatuur. Die temperatuur is niet alleen voor het kind een ideale drinktemperatuur, maar eveneens voor bacteriën een ideale leef- en vermeerderingstemperatuur. Indien verder ook niet perfect hygienisch wordt gewerkt kunnen behalve de bacteriën uit het poeder ook omgevingsbacteriën worden mee gemengd, bijvoorbeeld als de handen niet voldoende worden gewassen of de gebruikte materialen niet brandschoon zijn.
Volgens WHO richtlijnen [http://www.who.int/foodsafety/publications/micro/PIF_Bottle_en.pdf] moet poedervormige kunstmatige zuigelingenvoeding worden klaargemaakt in uiterst schone omstandigheden en met water van tenminste 70 graden. Voor kwetsbare kinderen (te vroeg geborenen, kinderen tot 6 weken en zieke kinderen) wordt, indien menselijke melk geen optie is, aangeraden gebruik te maken van kant-en-klare vloeibare kunstmatige zuigelingenvoeding. Deze is steriel.