Het Europese ei verkeert in crisis. Sinds het kooi-verbod is er sprake van overproductie. Terwijl de overheid hoopte dat er flink wat boeren zouden stoppen bij de overschakeling op scharrelstallen, bleken teveel oude kooiboeren over te zijn gestapt op scharrelproductie. Om de prijsverhoging per ei te kunnen drukken, bouwden ze flink grote stallen om hun toegenomen kosten niet te zwaar op ons doosje eieren te laten drukken. Daardoor ontstond de overproductie die in de zomer van 2013 tot boerenprotesten tegen de te lage prijzen leidde. Wie de productiekosten probeert te verlagen door de productie op te schalen, zorgt immers ook voor teveel aanbod. Dat bederft de prijsvorming.

aftrek: 60% van de gemiddelde kostprijs
Frankrijk probeert een stukje van dat probleem op te lossen door boeren te belonen voor het weggeven van eieren aan charitatieve instellingen, zoals de voedselbanken. Ze mogen de schenkingen aftrekken en krijgen op die manier een vergoeding voor hun gedoneerde eieren. Om vast te stellen welke waarde aan de schenking toegekend moet worden, wordt de gemiddelde kostprijs als uitgangspunt genomen. Daarvan mag 60% fiscaal afgetrokken worden.

13 à 14 miljard eieren
De maatregel werd dinsdag bekend gemaakt door Stéphane Le Foll, de Franse minister dan Landbouw. Dat schrijft Le Figaro.

Een vergelijkbare maatregel bestaat al langer voor melkveehouders. De eierproducenten vragen al langer dan een jaar om de mogelijkheid.
Tot op heden was het slechts mogelijk om één keer per jaar, op de Dag van het Ei (de tweede vrijdag van oktober) eieren te schenken aan de voedselbanken die in Frankrijk Restos du Coeur heten. In 2014 werden die dag 900.000 eieren geschonken, zegt Philippe Juven (van de brancheorganisatie CNPO). Dat is overigens minder dan de productie van 1 dag; Frankrijk produceert 13 à 14 miljard eieren per jaar.
Dit artikel afdrukken