Franse boeren blokkeerden afgelopen week de toegang tot een fabriek van Lactalis in Laval op de rand van Bretagne. Op last van de rechter moesten ze hun blokkade opgeven. Ze zetten hun actie echter voort en kiezen voor het blokkeren van 15 andere fabrieken van de zuivelgigant, die geldt als de prijszettende partij van Frankrijk.

Lactalis speelt zijn toeleverende boeren tegen elkaar uit en weet op die manier de laagste melkprijs te bedingen. De boeren vrezen dat Lactalis de prijzen die de andere grote verwerkers (Danone, Sodial, Savencia) in Frankrijk betalen omlaag trekt, zodat de Franse melkveehouderij nóg verder onder de kostprijs moet produceren.

Stéphane le Foll, de Franse minister van landbouw, houdt zich afzijdig van het conflict dat voortkomt uit het feit dat de boeren financieel niet meer voor- of achteruit kunnen. Desgevraagd noemde Le Foll het gisteren op de radio 'onacceptabel' dat Lactalis slecht betaalt. "Dat heb ik al zo vaak gezegd", zegt de minister. Hij zegt verder het gesprek tussen Lactalis en de boeren te willen faciliteren "maar geen directe drukmiddelen" te hebben om de zuivelaar, een familiebedrijf, te dwingen zich anders op te stellen. Volgens La France Agricole benadrukt de minister dat het wel goed zal komen en dat de huidige crisis "noch het einde van de Franse landbouw, noch dat van de Franse melkveehouderij betekent." Tevens zegt hij niet over te willen gaan tot herstructurering van de markt; afgelopen zaterdag hintte Le Monde dat Brussel daar eerder voor had moeten zorgen. Le Figaro verklaarde de Franse landbouw onlangs in zijn geheel failliet.

Ook de boeren denken er het hunne van en zijn overgegaan tot hun eigentijdse bestorming van de Bastille in de vorm van Lactalis. Ze leggen domweg de productie van het bedrijf plat.

De situatie is explosief en Le Foll staat er met lege handen feitelijk voor gek bij
Geen protest, buigen of barsten
De boeren vinden dat hun minister de baas van Lactalis, de 'onzichtbare miljardair' Emmanuel Besnier iedere dag moet bestoken met telefoontjes als hij wil dat het goed komt. Le Foll liet echter weten dat hem dat niet lukt. Hij blijkt M. Besnier nog nooit te hebben gesproken en heeft zijn mobiele nummer niet. Ook via de vaste telefoon wordt hij niet doorverbonden met de maker van de kazen, boters en toetjes van verschillende internationaal bekende merkproducten die we ook in Nederland kopen onder de merknamen Président en Le Rustique. De boeren hebben inmiddels een 'wanted'-poster van Besnier gemaakt.

De blokkade van Lactalis is geen protest, maar een buigen of barsten schrijft France Bleu. Le Foll biedt zijn hulp aan, maar heeft geen drukmiddelen en kan zelfs nog geen telefoontje plegen. De situatie is explosief en Le Foll staat er met lege handen feitelijk voor gek bij, kopt La Tribune met zoveel woorden.
Boerenkoepel FNSEA, de Franse 'LTO Nederland', speelt een centrale rol in de actie tegen Lactalis.

Dit artikel afdrukken