De Franse minister van Landbouw en Voeding, Didier Guillaume, vindt wijn "geen alcohol als alle andere." Dat zei hij woensdag op de Franse televisiezender BFMTV-RMC. "Ik heb nog nooit een jongere gezien die na een avondje stappen dronken is van de Côtes-du-Rhône, Crozes-Hermitage, bordeaux of Costières-de-Nîmes die hij heeft gedronken."

Dat wil niet zeggen dat Guillaume zich geen zorgen maakt over alcoholverslaving - die hij 'dramatisch' noemt - en het ook onder Franse jongeren voorkomende binge-drinken ('comazuipen'). Maar volgens hem drinken dronkaards andere dranken, zoals cocktails, mixdrankjes en sterke drank. Leer de Franse jeugd een glas wijn drinken, is zijn devies. "We moeten de jeugd 'tot het goede' opvoeden."

Een accijnsverhoging op sterke dranken ziet Guillaume niet zitten. "Er zit al veel accijns op alcohol," zei hij. "Ik ben niet degene die de prijs van cognac of armagnac gaat verhogen."

De Volkskrant ziet in de uitspraken van de landbouwminister de hand van de wijnlobby. "Wijn is niet alleen Frans cultuurgoed, het is ook een product dat verkocht moet worden en waarachter een miljardenindustrie met een gestroomlijnde lobby schuilgaat."
BFMTV - Pour le ministre de l'agriculture, « le vin n'est pas un alcool comme les autres »
  • Deel
Druk af