Een cocotte koop je niet, je erft er een.
Nog nooit ging het de bijna honderdjarige pannenmaker Le Creuset zo voor de wind als tijdens de coronacrisis. Ondanks dat vrijwel alle winkels (650 wereldwijd) tijdelijk de deuren moesten sluiten door lockdowns, vlogen de gietijzeren braadpannen (aka 'Dutch ovens') van de (internet)schappen. Met een echte - en prijzige - Le Creuset waant zelfs de klunzigste thuiskok zich een chef. Het bedrijf verwacht dit jaar een omzet van $750 miljoen te halen. Een mooie opmaat naar de $1 miljard die bij het honderdjarig bestaan op de planning kwam voor 2025.
Als je even verder kijkt koop je voor veel minder een prima vergelijkbaar product. Ik heb een hele fijne Le Creuset-wannabee bij een kringloop/opgekochte partijen winkel gekocht voor 20 EUR. Prima pan, kan zo in de oven want alles is gietijzer. Het geeft natuurlijk niet de statuur van echte Le Creuset, Fissler, Demeyere pannen of een Globe messenset.
Niks aan de hand: Creuset noemt hem in Canada gewoon French oven. In NL ‘Geëmailleerde braadpan’. ‘Cast iron Casserole’ in GB. In VS ‘Dutch oven’.
Ik ken het woord "dutch oven" niet eens zo lang. Hier en in Frankrijk heten die al generaties gewoon "cocottes".
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.