Sinds 1999 heeft het wereldberoemde restaurant van de familie Bras in het Franse Laguiole 3 sterren in de Michelingids. Gisteren heeft chefkok Sébastien Bras aan Michelin laten weten dat hij uit de aankomende editie wil. De gids zit er mee in zijn maag. Nooit eerder trok een sterrenchef zich zonder noodzaak terug uit de gids.
Sébastien Bras is de zoon van Michel Bras, die in 1992 Le Suquet opzette in Laguiole. In 7 jaar bereikte het gastronomische etablissement de absolute top van de 3-sterrenrestaurants in de rode restaurantgids. "Met goedkeuring van de hele familie" heeft de 46-jarige Bras, sinds 10 jaar aan het hoofd van het restaurant, Michelin verzocht Le Suquet uit de volgende editie van de gids te halen. Bras heeft genoeg van de "enorme druk" en wil "zijn geest vrij maken om zijn restaurant sereen en zonder spanning voort te laten leven."
Met zijn verzoek brengt Bras Michelin in verlegenheid. "Het is voor het eerst dat een 3-sterrenchef ons vooraf vraagt om niet meer in de gids opgenomen te worden, zonder daarvoor een reden aan te voeren als een verandering van het concept of het stoppen als chef", laat Michelin weten in Le Figaro. "Wij hebben kennis genomen van het verzoek", preciseert topvrouw Claire Dorland-Clauze van de eetgids, "en we beraden ons. Je kunt je niet zomaar terugtrekken uit onze gids. De Michelingids is er niet voor de restauranthouders, maar voor de klanten, en onze onafhankelijkheid bestaat er ook uit dat wij de kwalificaties uitdelen." Met zoveel woorden zegt Dorland-Clauze dat de sterren eigendom van de klant zijn en dat haar gids het intellectuele eigendom daarvan beheert.
Eerdere 3-sterrenchefs die hun sterren inleverden, deden dat om gezondheidsredenen, gooiden het roer om of sloten hun restaurant. Bras blijft gewoon koken en met zijn equipe streven naar dezelfde perfectie als met zijn drie sterren. Dat wil hij "zonder de beloning van de rode gids, maar met evenveel passie voor het koken." Hij kan pech hebben met zijn besluit als Michelin vindt dat hij niets met 'zijn' sterren te maken heeft.
Dit artikel afdrukken
Met zijn verzoek brengt Bras Michelin in verlegenheid. "Het is voor het eerst dat een 3-sterrenchef ons vooraf vraagt om niet meer in de gids opgenomen te worden, zonder daarvoor een reden aan te voeren als een verandering van het concept of het stoppen als chef", laat Michelin weten in Le Figaro. "Wij hebben kennis genomen van het verzoek", preciseert topvrouw Claire Dorland-Clauze van de eetgids, "en we beraden ons. Je kunt je niet zomaar terugtrekken uit onze gids. De Michelingids is er niet voor de restauranthouders, maar voor de klanten, en onze onafhankelijkheid bestaat er ook uit dat wij de kwalificaties uitdelen." Met zoveel woorden zegt Dorland-Clauze dat de sterren eigendom van de klant zijn en dat haar gids het intellectuele eigendom daarvan beheert.
Eerdere 3-sterrenchefs die hun sterren inleverden, deden dat om gezondheidsredenen, gooiden het roer om of sloten hun restaurant. Bras blijft gewoon koken en met zijn equipe streven naar dezelfde perfectie als met zijn drie sterren. Dat wil hij "zonder de beloning van de rode gids, maar met evenveel passie voor het koken." Hij kan pech hebben met zijn besluit als Michelin vindt dat hij niets met 'zijn' sterren te maken heeft.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Jaja, als je ergens 'te gast" bent hoef je niet te betalen............
Heel klein puntje: de Nederlandse horeca spreekt niet van 'klanten' maar van 'gasten'. Zoals chef Jon Sistermans vroeger zei: "Prostituees hebben klanten, koks hebben gasten."
Ik ken tenminste 1 voorbeeld van een chef die Michelin pertinent de toegang geweigerd heeft en dat is John Halvemaan in Amsterdam. Zijn restaurant is dan ook daarna nooit meer in de gids opgenomen. Zo kan het ook (terwijl hij ondertussen wel de sterren van de hemel kookte).
Verder ben ik het meet de strekking van de kop eens: een restaurateur bepaalt (helaas?) niet of een restaurant sterren krijgt. Michelin is het verlengde van het publiek dat komt eten bij en restaurant. Als je geen sterren wilt, ga je anders koken en verander je de formule van het restaurant en je doet alles op eigen wijze. Maar dan nog kan het zo zijn dat het publiek (!) oordeelt dat een restaurant de reis waard of een omweg waard is. En 99,9999% van de koks is daar blij mee.
Helemaal eens met Astrid. En als dat om een of andere zotte legale reden niet zou kunnen, dan kan hij nog altijd de Michelin-juryleden de toegang weigeren. Of wordt dat stiekum gedaan?
#2 Meneer Bras slaat een beetje door. Hij krijgt drukte aan zijn hoofd door een vermelding in een boek. Een gevalletje "denk niet aan een roze olifant"?
En dat zou dan opgelost worden door niet in dat boek te staan.