Sébastien Bras is de zoon van Michel Bras, die in 1992 Le Suquet opzette in Laguiole. In 7 jaar bereikte het gastronomische etablissement de absolute top van de 3-sterrenrestaurants in de rode restaurantgids. "Met goedkeuring van de hele familie" heeft de 46-jarige Bras, sinds 10 jaar aan het hoofd van het restaurant, Michelin verzocht Le Suquet uit de volgende editie van de gids te halen. Bras heeft genoeg van de "enorme druk" en wil "zijn geest vrij maken om zijn restaurant sereen en zonder spanning voort te laten leven."

Met zijn verzoek brengt Bras Michelin in verlegenheid. "Het is voor het eerst dat een 3-sterrenchef ons vooraf vraagt om niet meer in de gids opgenomen te worden, zonder daarvoor een reden aan te voeren als een verandering van het concept of het stoppen als chef", laat Michelin weten in Le Figaro. "Wij hebben kennis genomen van het verzoek", preciseert topvrouw Claire Dorland-Clauze van de eetgids, "en we beraden ons. Je kunt je niet zomaar terugtrekken uit onze gids. De Michelingids is er niet voor de restauranthouders, maar voor de klanten, en onze onafhankelijkheid bestaat er ook uit dat wij de kwalificaties uitdelen." Met zoveel woorden zegt Dorland-Clauze dat de sterren eigendom van de klant zijn en dat haar gids het intellectuele eigendom daarvan beheert.

Eerdere 3-sterrenchefs die hun sterren inleverden, deden dat om gezondheidsredenen, gooiden het roer om of sloten hun restaurant. Bras blijft gewoon koken en met zijn equipe streven naar dezelfde perfectie als met zijn drie sterren. Dat wil hij "zonder de beloning van de rode gids, maar met evenveel passie voor het koken." Hij kan pech hebben met zijn besluit als Michelin vindt dat hij niets met 'zijn' sterren te maken heeft.
Dit artikel afdrukken