De Franse restaurantgids Michelin honoreert het verzoek van Sébastien Bras van het fameuze driesterrenrestaurant Le Suquet in Laguiole. In de nieuwe editie, die maandag uitkomt, komt Le Suquet niet meer voor.

Tot op heden ging Michelin uit van de redenering dat de sterren niet 'van' de chef zijn, maar voor de klanten, en dat een chef ze dus ook niet kan teruggeven. Bras klopte in september aan bij Michelin met zijn verzoek Le Suquet uit de gids te halen omdat de druk die de 3 sterren - sinds 1998 toegekend - hem en zijn team oplegden te veel werd. Tot nu toe hanteerde Michelin de lijn dat alleen sluiting, drastische conceptwijziging, kwaliteitsvermindering of een wisseling van chef-kok redenen zijn om een restaurant niet meer in de gids op te nemen. Op dat onverzettelijke standpunt komt Michelin nu terug. "Het leek ons moeilijk om iemand erin te laten staan die publiek te kennen heeft gegeven dat hij niet langer een sterrenchef wil zijn," zegt Claire Dorland-Clauzel van Michelin over de nu ingezette koerswijziging.

Ook Jérôme Brochot vroeg de gids een ster terug te nemen, in zijn geval slechts eentje. De verarming van zijn stad Montceau-les-Mines sloeg toe onder zijn gasten. Om op Michelinniveau te koken moest Brochot investeren en hogere prijzen rekenen. Steeds minder mensen in Montceau konden zich dat permitteren, vandaar het verzoek. Of Michelin ook daaraan gehoor geeft, kunnen we maandag in de nieuwe gids nazoeken.
Dit artikel afdrukken