De gemeente Langouët heeft twee maanden de tijd om tegen dit besluit in beroep te gaan. Burgemeester Cueff zegt "duidelijk teleurgesteld" te zijn door het oordeel "omdat het een kwestie van volksgezondheid is". Cueff beroept zich op het voorzorgsbeginsel: "De uitspraak van de rechtbank is ongelooflijk slecht onderbouwd en houdt geen rekening met het duidelijke bewijs dat we hebben aangevoerd. Vooral niet met het feit dat de vergunning voor het in de handel brengen van synthetische pesticiden, naar de mening van Anses (een gerespecteerd Frans onderzoeksinstituut, red) nooit is onderzocht op zijn consequenties voor de omwonenden."
Cueff vaardigde in mei jongstleden een decreet uit dat het gebruik van pesticiden binnen 150 meter van woningen verbiedt. Zijn voorbeeld is door tientallen burgemeesters gevolgd, zodat zijn zaak in Frankrijk een grote symbolische waarde heeft gekregen. Enkele tientallen gemeenten, waaronder de grote steden Parijs en Rijsel, hebben vervolgens soortgelijke decreten uitgevaardigd. President Macron verklaarde aan het eind van de zomer Cueff en zijn collega's te begrijpen, maar geen onwettige actie te zullen accepteren. Afgelopen september is nieuwe wetgeving voorgesteld - niet spuiten op 5-10 meter van bewoning - maar die is nog altijd verre van afdoende wat de burgemeesters en NGO's betreft.
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Rechter stelt nu twee franse gemeentes in het gelijk wat betreft het door de gemeentes ingestelde spuitverbod. Dit gaat tegen de prefect in, die vindt dat de beide burgermeesters hun bevoegdheden te buiten gaan, en dat kwesties van pesticiden onder het ministerie van landbouw vallen. Deze uitspraak is een première, en het gaat om de staat, die in gebreke is. Andere gemeentes kunnen nu op deze uitspraak inhaken.
@29: ik was incorrect in mijn informatie voorziening over de kostprijs van 1 KWh waterstof, die kan zelfs op de 10 cent liggen volgens dit artikel:
'WARP advanced modular wind power systems, when built and deployed under serial production, are projected to provide cost of energy (COE) in the range of $.01 to under $.02/ kWhr when operating in excellent wind sites." zie hier.
#31 #30 Het zou wel eens goed zijn om wat breder uit te dragen hoeveel stappen er al gezet zijn en dat tegen het licht van de internationale bewegingen te zetten. Er wordt te vaak op de emotie vd niet ingelichte burger gespeeld.
Wat er in Brazilie gebeurt hebben we hier niet zo veel invloed op maar we moeten in het web van alle internationale handelsafspraken het recht om producten die minder scoren als de europese regels te weigeren goed in d3e gaten blijven houden
#30 Frank: Inderdaad dat het gelukkig in Europa wel goed wordt gevolgd.
Tussen 1993 en nu is driekwart van de gewasbeschermingsmiddelen van de Europese markt verdwenen, hetzij omdat de fabrikanten niet om herregistratie hebben verzocht, hetzij omdat zij van herbeoordelingen zijn uitgesloten. Het gemiddelde toxiciteitsprofiel is aanzienlijk afgenomen.
In 10 jaar tijd is het aantal toegestane moleculen in Frankrijk gedaald van 425 naar 323: 25% minder.
In Frankrijk heeft de Anses sinds het begin van het jaar meer dan 160 geautoriseerde producten ingetrokken. Het heeft er slechts 21 tegelijk toegelaten.
Non, l'industrie des pesticides ne fait pas la loi
#28, ellen, de situatie in andere landen is veel ernstiger. In Brazilie (en heel wat andere landen) lopen boeren, landwerkers en omwonenden, zelfs directe vergiftigingen op, is er geen onderzoek naar verdere effecten. De rotzooi komt ook op het bord van de europese consument. Of niet?
Gelukkig wordt het in Europa wel goed gevolgd. Onderbuikgevoel? Wetenschap?