De lezer schreef: Beste en zeer gewaardeerde Volkskeukenschrijvers/sters en kokers,

Ik heb heel veel vragen over boter, ik kan de Nederlandse boter niet eten, maar sommige Franse wel en ik ben dol op boter (in lekker eten) en ik zoek dus zoveel mogelijk manieren om dit toch te kunnen aanschaffen zonder twee dagen ziek te zijn. Ik hoop dat jullie kunnen helpen, eerst heel even een korte introductie waarom ik het niet meer kan eten.

Na jaren heerlijk gegeten en gekookt te hebben met kaas, boter en melk heb ik in Zuid-Afrika een ziekte opgelopen, met als gevolg dat ik geen lactose (melksuiker) meer kan verteren. Het enzym wat dat in stukjes knipt maak ik niet meer aan. Ik weet helaas wat ik dus mis.

Nu kon mijn hele kookrepertoire de prullenbak in en moest ik opnieuw beginnen. Ik kookte gelukkig toch al graag zelf, want in Nederland wordt er overal melkpoeder toegevoegd aan willekeurig welk eten. Nu, na een aantal jaren, blijkt dat er sommige kazen mogelijk zijn en dat er lactosevrije (echte melk) bestaat. De melksuiker is al afgebroken en de melk is iets zoeter. De producten zijn deels ook in Nederland verkrijgbaar: Melk, slagroom en yoghurt.

Roomboter (en daarmee carameltoffees, lekkere stoofschotels, taart, cake, boterkoek, spiegelsaus, etc) was echter buiten bereik, het wordt niet in Nederlnd verkocht. (ja, de lactosevrije slagroom heb ik weleens tot boter geklopt en daarvan een cake gebakken, maar dat was erg onpraktisch).

Onno Kleyn
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Sommige Franse boter is gefermenteerd (lactique fermentique) en blijk ik gewoon te kunnen eten. Nederlandse boter absoluut niet, al heb ik uiteraard wel uitgeprobeerd.

Mijn vragen:

Hoe wordt die Franse boter dan gemaakt en hoe werkt dat fermentatieproces?

Wordt dit ook in Nederland gedaan? (boerenboter??)

Waarom is er in Duitsland en Zwitserland lactose vrije roomboter te koop (zonder fermentatie) en in Nederland niet?

Als dit in Nederland wordt gemaakt waar kan ik die boter dan kopen?

Natuurlijk heb ik een aantal logische vakantiebestemmingen puur en alleen gericht op het kunnen inslaan van eten; maar soms is iets dichterbij ook wel handig.

Ik hoop dat jullie me kunnen helpen met de antwoorden op deze vragen, als jullie nog vragen hebben dan hoor ik het ook graag. Ik heb inmiddels een heel aardig repertoire opgebouwd met alleen maar lekker eten, dat dan ook lactosevrij is (ook taarten en gebak en dergelijke).

Alvast heel hartelijk dank, als jullie een antwoord kunnen vinden (of al weten, kan zomaar natuurlijk) dan heb ik daar de komende veertig/ vijftig jaar plezier van.
Dit artikel afdrukken