Van vandalisme tot terreur
De actievoerders richten zich met name op importvlees. Dat vergroot de druk op de prijs die zij krijgen voor hun vlees, zeggen ze.
Zelfs toen een Litouwse vrachtwagen Franse kalkoen bleek te bevatten, moest een deel van de lading eraan gelovenVilt maakte melding van gerichte 'controles' van vrachtauto's en grote vleesbedrijven op de aanwezigheid van niet-Frans vlees.
Vorig weekend ging dat mis, schrijft The Pig Site. In Bretagne braken Franse boeren een Spaanse vrachtwagen open om te constateren dat hij geladen was met varkenvlees uit Burgos. De vrachtwagen ging in vlammen op. Buitenlandse vrachtwagens zijn sowieso 'verdacht'. Zelfs toen een Litouwse vrachtwagen Franse kalkoen bleek te bevatten, moest een deel van de lading eraan geloven.
Europa moet ingrijpen
De Spaanse bonden UNIÓ of Llauradors i Ramaders en ASAJA Castilla y León eisen dat de Europese autoriteiten ingrijpen. Volgens hen zijn de boerenacties in strijd met het vrij verkeer van goederen binnen de Europese lidstaten. Daarom moet Europa de Franse regering verzoeken zijn boeren op te roepen een eind te maken aan de acties en de verantwoordelijken aanpakken.
Fotocredits: sgustin78
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Geen handige actie van de Franse boeren. Juist de Bretonse varkenssector pleit steeds bij de Europese Commissie om voor hen een soort 'status aparte' te organiseren in verband met export van varkensvlees naar Rusland. Zij stellen dat Bretagne dermate ver afgelegen ligt van de (Poolse en Litouwse) wilde zwijnen met Afrikaanse Varkenspest, dat een regionalisering de export naar Rusland weer kan openen.
Opvallend dat het vaak de Fransen zijn die sterk nationalistische trekjes vertonen en, als het ze uitkomt, zich niets aantrekken van Europese regels. Er zijn mooie staaltjes semi-fraude bij graan-import-tenders waar ze mee wegkomen.
('t ergste is wel dat ze in het (zeldzame) engels hardnekkíg de klemtóón op de laatste lettergréép blijvén leggen. Bijkans onverstaanbáár :) )
Wouter, dat deden ze inderdaad vaker aan de Spaanse grens. Nu doen ze het midden in zee, op het schiereiland Bretagne. Spanjaarden, daar hebben ze een hekel aan: ze zijn goedkoper, de Franse subsidies en staatssteun die altijd weer loskomt, kunnen daar niet tegenop.
Redactie, in uw bericht doet u het min of meer voorkomen alsof het in de fik steken van vrachtwagens uit andere landen door Franse boeren, nieuw is.
Er zijn veel van dit soort incidenten gemeld in de loop der jonge jaren en allemaal typisch Frans.
Boeren doen er aan en vissers.
Europa, hoezo?