De Bretonse boeren steken vanouds hun protesten niet onder stoelen of banken. Zij dumpen mest, eieren of artisjokken op de stoep of snelweg. In september vorig jaar ging een belastingkantoor in vlammen op. Kon je er voorheen nog wel de humor van inzien, inmiddels verharden de acties. Zo werden er bij de varkensveiling in Plérin al enkele inkopers gegijzeld, meldde Vilt vorige week.

Van vandalisme tot terreur
De actievoerders richten zich met name op importvlees. Dat vergroot de druk op de prijs die zij krijgen voor hun vlees, zeggen ze.
Zelfs toen een Litouwse vrachtwagen Franse kalkoen bleek te bevatten, moest een deel van de lading eraan geloven
Vilt maakte melding van gerichte 'controles' van vrachtauto's en grote vleesbedrijven op de aanwezigheid van niet-Frans vlees.

Vorig weekend ging dat mis, schrijft The Pig Site. In Bretagne braken Franse boeren een Spaanse vrachtwagen open om te constateren dat hij geladen was met varkenvlees uit Burgos. De vrachtwagen ging in vlammen op. Buitenlandse vrachtwagens zijn sowieso 'verdacht'. Zelfs toen een Litouwse vrachtwagen Franse kalkoen bleek te bevatten, moest een deel van de lading eraan geloven.

Europa moet ingrijpen
De Spaanse bonden UNIÓ of Llauradors i Ramaders en ASAJA Castilla y León eisen dat de Europese autoriteiten ingrijpen. Volgens hen zijn de boerenacties in strijd met het vrij verkeer van goederen binnen de Europese lidstaten. Daarom moet Europa de Franse regering verzoeken zijn boeren op te roepen een eind te maken aan de acties en de verantwoordelijken aanpakken.

Fotocredits: sgustin78
Dit artikel afdrukken