Hoe meer er met spullen gereden wordt, hoe duurder ze worden in Frankrijk. Vrachtwagens van meer dan 3,5 ton moeten volgens de wet Borloo per 1 januari aanstaande 13 cent per kilometer betalen. De Bretonse boeren waren als eerste tegen. Zij verbouwen hun waar het verst van de rest van Frankrijk en zagen de bui van de kostenstijgingen al hangen. In juni voerden zij actie tegen de wet waardoor ze een reductie behaalden van 50% en zelfs een vrijstelling voor het vervoer van melk.

Gisteren werden echter stakingen door heel Frankrijk gevoerd, in 54 departementen. De boeren krijgen door dat hun spullen het hele land doorreizen en zien hun concurrentiepositie verslechteren. Dat meldt Le Figaro.

Volgens de Groene boerenleider José Bové voeren zij een achterhoedegevecht. Boeren staan ook in Frankrijk bekend als milieu- en horizonvervuilers. Dan ook nog tegen de wet Borloo zijn zou hun imago geen goed doen, terwijl die nou juist goed is voor korte keten boeren.

De boerencrisis in Frankrijk doet minister LeFoll van landbouw opmerken dat er wellicht nog wat aan de wet gesleuteld moet worden
Dit artikel afdrukken