Het afgelopen weekend was het flink raak in een aantal departementen van de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon. Hevige regenval zorgde voor overstromingen, afgesloten wegen, evacuaties en ontreddering. Er vielen weer doden en gewonden. De schade loopt in de vele miljoenen. Ook aan landbouwgronden, om precies te zijn: de vele wijngaarden die in de vlakte naar de Middellandse zee voor de bulk van de Franse wijn zorgen.

De Zuid-Franse wijnboeren sloegen alarm bij de grootste boerenvakbond van Frankrijk, de FNSEA. Hun 'wanhoopskreet', verwoord op de regionale zender France-3, slaat op de staat van onderhoud van rivieren en waterlopen.

'Natuur krijgt voorrang'
Volgens de boeren wordt het hen door allerlei administratieve regels en procedures vrijwel onmogelijk gemaakt waterlopen te onderhouden. Het milieu lijkt voorrang te krijgen, in die zin dat zeldzame dieren of planten beschermd worden waardoor grootschalig onderhoud maar zeer beperkt mogelijk is. Op Boerderij zegt een woordvoerder van de FNSEA in het departement Aude: "We vragen al jaren om toestemming om de rivieren en stromen met mechanische middelen te mogen reinigen, maar er moet eerst een studie worden gemaakt naar de mogelijke gevolgen voor de natuur en het milieu. Dat duurt inmiddels al vier jaar en we hebben nog steeds geen groen licht. Nu zien we dat dat enorme economische gevolgen kan hebben''.
De FNSEA stelt dat bomen en afvalhout in de rivierbeddingen en holen in de walkanten voor zodanige stremmingen in de waterlopen zorgen dat 'het water alleen maar onze landerijen en wijngaarden op of de dorpen in' kan, met dramatische gevolgen.

De boerenvakbond heeft een gesprek aangevraagd met de Franse minister van Ecologie, Ségolène Royal, en wil een rondetafelgesprek met alle betrokken partijen om tot snelle en praktische maatregelen te komen.

De wateroverlast is het gevolg van exceptionele neerslag die tussen de 300 en 500 mm in een etmaal beliep. In de buurt van Lamalou-les-Bains, dat in september werd getroffen door overstromingen die 5 mensen het leven kostten, zijn ditmaal tijdig stuwen gespuid zodat geen hernieuwde problemen konden optreden.

Fotocredits: de Orb, Hérault, Foodlog Media
Dit artikel afdrukken