Zitten we in Nederland vol spanning te wachten op de komst van de eerste echte Nederlandse wolf, in Frankrijk heeft het Parlement donderdag ingestemd met een wetsvoorstel waarmee veehouders - in bepaalde zones en onder bepaalde voorwaarden - beschermde wolven af mogen schieten. Dat meldt Le Figaro.

Sinds de jaren '90 leeft de wolf weer in Frankrijk, vooral in het oostelijke deel van de Pyreneeën, het Massif Central, de Vogezen, de Haute-Marne en de Aube. Naar schatting zijn het er inmiddels zo'n driehonderd, en zij hebben met elkaar in 2013 6.000 landbouwhuisdieren (zoals schapen, kalveren en geiten) dieren gedood. Het afgelopen jaar zijn er in Frankrijk 8 wolven afgeschoten (bij een 'plafond' van 24).

Bescherm je de kudde...
Tegenstanders van de aanpak zeggen dat afschieten het probleem niet gaat oplossen, maar dat er manieren gevonden moeten worden om de kuddes beter te beschermen, zodat de wolven zich beperken tot wilde prooien. Daarbij moet je denken aan goed beheerde natuurterreinen, herders bij de kuddes of in ieder gespecialiseerde honden.

... of doodt je de wolf?
Voorstanders, waaronder landbouwminister Stéphane Le Foll, zeggen dat de nieuwe wet veehouders veel meer (legale) mogelijkheden geeft om zich veel beter te beschermen, en dat de maatregelen passen bij het bestaande 'plan loup'. Volgens het wetsvoorstel mogen straks niet alleen herders, maar ook boeren tot afschot overgaan als er 'omvangrijke schade' wordt geconstateerd.
Dit artikel afdrukken