Nee, regenen wil het niet in Frankrijk. En dus beroepen tienduizenden boeren zich op hun gewasverzekering omdat ze kampen met droogteschade. Volgens de Franse overheid heeft een derde van de circa 450.000 Franse boerenbedrijven een gewasverzekering, dus zo'n 135.000 bedrijven.

In Nederland is de brede weersverzekering veel minder algemeen ingeburgerd. Van de 55.000 Nederlandse boeren en tuinders hebben maar 2.000 boeren zich verzekerd. Strenge voorwaarden en een (beperkte) financiële tegemoetkoming door de overheid maken de verzekering voor veel boeren te duur.

Bij agrarische verzekeraar Groupama, die 42.000 van de Franse verzekerden in portefeuille heeft, zijn al 20.000 schadeclaims binnengekomen, schrijft Boerenbusiness. De teller staat op circa €60 miljoen aan opbrengstderving. Naar verwachting zal pas eind oktober, wanneer de maisoogst binnen is, duidelijk zijn hoe groot de schadelast uitpakt. Vooral wijnboeren en graantelers hebben hun gewassen verzekerd. Na droogte, is noodweer (hagel) de volgende grote schadeoorzaak.

Boerenbusiness - Het regent schadeclaims bij Franse boeren - Nieuws Droogte
Reageer
  • Deel
Druk af