De Franse consumentenorganisatie Familles Rurales constateert dat het prijsverschil tussen biologische en gangbare groente en fruit nog nooit zo groot was als dit jaar. Een gemiddeld Frans gezin kan voor €111 per maand genoeg gangbare groente en fruit kopen om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Voor eenzelfde hoeveelheid biologische groente en fruit moet €240 neergeteld worden. De meeste groente en fruit worden in supermarkten gekocht.
Dit jaar lagen in de meetperiode juni-juli de prijzen voor gangbare groente en fruit 7 respectievelijk 8% lager dan vorig jaar, meldt Les Echos. Biogroente en -fruit bleven stabiel ten opzichte van vorig jaar, al waren er uitschieters zoals sla (plus 21%), aardappels (plus 16%) en peren (plus 12%). Dat biologische groente en fruit zoveel duurder zijn komt door de eisen waaraan biologisch moet voldoen, maar ook door de grotere kwetsbaarheid voor ziekten en plagen waartegen geen pesticiden mogen worden ingezet.

Consumenten die alleen groente en fruit van Franse bodem willen kopen, zijn 2% duurder uit dan degenen voor wie de herkomst niet uitmaakt. Inmiddels zet ook in Frankrijk de opmars van Lidl en zijn veel betaalbaardere aanbod van biologische producten voort.
Echos - Fruits et légumes: le bio se paye deux fois plus cher
  • Deel
Druk af