De 33.000 Franse bakkerijen krijgen steun van de Franse regering. Althans, de Franse regering heeft de energiebedrijven zwaar onder druk gezet om iets te doen aan de sterk gestegen energieprijzen, aldus het FD.
De uitkomst van een overleg afgelopen dinsdag tussen premier Elisabeth Borne en minister van Financiën Bruno Le Maire en energieleveranciers als EDF en TotalEnergie is dat traditionele bakkerijen die geconfronteerd worden met onoverkomelijke energiekosten kosteloos hun bestaande contract kunnen opzeggen.
De energiebedrijven hebben toegezegd 'van geval tot geval' te bekijken wat de beste oplossing is, en ook 'betalingsmogelijkheden' te creëren voor bakkers die hun facturen niet meer kunnen voldoen.
De regeling geldt niet alleen voor bakkerijen, maar voor alle kleine en middelgrote ondernemingen die voedsel produceren. Borne kondigde aan dat bakkers ook uitstel van betaling van hun belastingen kunnen aanvragen om hen te helpen met hun stijgende kosten.
De nu toegezegde steun gaat sommige bakkers niet ver genoeg. "Natuurlijk zijn we niet vies van steunmaatregelen," zegt Antoine Soive, voorzitter van de Zuid-Franse Bakkersvereniging Fédération des boulangers de l'Hérault. "Maar we vragen niet om steun, we vragen om een betaalbare basisprijs. Een vaste prijs per kilowatt. Uiteindelijk moeten we toch afrekenen". Voor bakkers zijn de stookkosten van de oven de derde grote kostenpost, naast de door de Oekraïnecrisis ook al gestegen grondstofprijzen en de personeelskosten.
Ook Nederlandse bakkers luidden vorig najaar de alarmbel, omdat zij hun gestegen energiekosten niet meer konden betalen. In Nederland staat inmiddels een steunregeling op stapel. Maar die zal pas in de loop van het eerste kwartaal aangevraagd kunnen worden en maar de helft van de energiekosten dekken. Voor een aantal bakkerijen is dat te laat.
De uitkomst van een overleg afgelopen dinsdag tussen premier Elisabeth Borne en minister van Financiën Bruno Le Maire en energieleveranciers als EDF en TotalEnergie is dat traditionele bakkerijen die geconfronteerd worden met onoverkomelijke energiekosten kosteloos hun bestaande contract kunnen opzeggen.
De energiebedrijven hebben toegezegd 'van geval tot geval' te bekijken wat de beste oplossing is, en ook 'betalingsmogelijkheden' te creëren voor bakkers die hun facturen niet meer kunnen voldoen.
De regeling geldt niet alleen voor bakkerijen, maar voor alle kleine en middelgrote ondernemingen die voedsel produceren. Borne kondigde aan dat bakkers ook uitstel van betaling van hun belastingen kunnen aanvragen om hen te helpen met hun stijgende kosten.
De nu toegezegde steun gaat sommige bakkers niet ver genoeg. "Natuurlijk zijn we niet vies van steunmaatregelen," zegt Antoine Soive, voorzitter van de Zuid-Franse Bakkersvereniging Fédération des boulangers de l'Hérault. "Maar we vragen niet om steun, we vragen om een betaalbare basisprijs. Een vaste prijs per kilowatt. Uiteindelijk moeten we toch afrekenen". Voor bakkers zijn de stookkosten van de oven de derde grote kostenpost, naast de door de Oekraïnecrisis ook al gestegen grondstofprijzen en de personeelskosten.
Ook Nederlandse bakkers luidden vorig najaar de alarmbel, omdat zij hun gestegen energiekosten niet meer konden betalen. In Nederland staat inmiddels een steunregeling op stapel. Maar die zal pas in de loop van het eerste kwartaal aangevraagd kunnen worden en maar de helft van de energiekosten dekken. Voor een aantal bakkerijen is dat te laat.
Volgens le ministre de l'Economie Bruno Le Maire hoeven kleine bedrijven niet meer te betalen dan €280 per MWh (0,28/kWh), daar ben ik jaloers op.
Bron: Midi-Libre
In Frankrijk speelt brood wel een veeel belangrijker rol in het dagelijks leven dan in Nederland.
Er is wel een verschil tussen de Franse en Nederlandse bakker. Veel Franse bakkers verspreid over de 35.000 gemeentes bakken voornamelijk brood voor hun eigen inwoners, vaak onder het sociaal minimum. Hij bakt, zij in de winkel. Voor gebak anders dan een croissant ga je naar een grotere plaats of supermarkt. De bakkers bij ons in de buurt (Twente) moeten het vooral hebben van gebak, koek, ijs, koffie, chocolade producten en andere luxe. De grote hoeveelheid restwarmte gaat naar buiten terwijl de buurman met zijn schoenenwinkel maar moet zien hoe hij zijn zaak verwarmt.