Dr. Frans is professor. Dr. Frank is doodgewoon internist. Frans heeft studenten, geen patiënten. Frank heeft alleen patiënten en moet daarmee echt resultaat boeken. Dikke patiënten, wachtkamers vol, want daar wou'ie wat aan doen. Dr. Frank is een dieethype. Frans besloot Frank eens lekker aan te pakken met een nieuw boek, want "toen de hype rond Dr. Frank met zijn eiwitdieet ontstond, vond ik dat het genoeg was geweest”. Dat zei Frans gisteren via het ANP en via de site van zijn universiteit.

Prof. Dr. Frans Kok is hoofd van de afdeling Humane Voeding van de universiteit van Wageningen. Hij doet onderzoek, zonder patiënten. Dr. Frank van Berkum behandelt patiënten en ziet er dagelijks die tien of tientallen kilo's te dik zijn. Honderden per jaar. Dr. Frans deed één onderzoekje. Met zichzelf en zijn twee kilootjes teveel. Toch schreef hij er een boek over waarin, zegt hij, de volledige waarheid staat.

We belden Dr. Frank gisteravond, na de opnamen van zijn - volgens Dr. Frans - van alle goden en die ene ware God verlaten televisieshow op de TV. Of hij een weerwoord had. Dat had hij: "Dr. Frans moet oppassen dat hij door zijn wetenschappelijke collegae niet wordt gezien als de trots kakelende kip die een windei legt" Wablief?, vroegen we. Dr. Frank: "Blijkbaar heeft hij het Geheime Wapen ontdekt. Eén schot, altijd raak. Tijd voor een Nobelprijs, zou ik zeggen. Ik buig met diep respect voor de wetenschapper die de oplossing heeft voor het immense probleem dat obesitas heet. O ja, een uitnodiging aan dr. Frans: een beetje hulp op mijn obesitasspreekuur kan ik wel gebruiken." Kok doet of mensen gaan bewegen en anders gaan eten omdat hij het zegt. Volgens Dr. Frank moeten dikke mensen eerst afvallen. Wat Dr. Frans betreft is dat niet nodig. Mensen mogen gewoon niet dik worden en moeten gezond leven. Get real en kijk naar de werkelijkheid, zegt Dr. Frank met zoveel woorden. Ze worden vet tot moddervet en moeten eerst de nodige ballast kwijt om daarna gezonder te kunnen leren leven.

Dr. Frans at voor zijn nieuwe boek een maandlang 'zoals heel veel Nederlanders' - 'fout' dus. Daardoor kreeg hij er twee kilootjes bij. Die kreeg hij er weer af door gewoon te bewegen en niet meer te eten 'zoals heel veel Nederlanders'. Hij liet het allemaal vastleggen en het bleek nog te werken ook. Zo bewees hij zichzelf dat hij kan afvallen omdat hij het wil en dat hij niet is 'zoals heel veel Nederlanders'. Is dat een bewijs?

Nee, natuurlijk niet. Juist niet zelfs. Professor Dr. Frans schreef uit naam van zijn universiteit een boek, maar weet natuurlijk als geen ander dat steekproeven met 2 kilo's van 1 proefpersoon geen academische overtuigend bewijs vormen. En al helemaal niet omdat hij deed wat 'heel veel Nederlanders' nou juist niet doen. De uitzondering bevestigt de regel nu eenmaal niet. De kernvraag is dan ook waarom 'heel veel Nederlanders' doen wat ze niet moeten doen.

Juist die vraag werd onlangs opgepakt door obesitas-kenner Prof Dr. Jaap Seidell (van de Amsterdamse Vrije Universiteit), maar daarvan is Dr. Frans kennelijk niet op de hoogte.Met de ondertitel van zijn boek wekt hij hooggespannen verwachtingen: "goede voeding volgens de wetenschap". De rector van zijn Universiteit zou moeten ingrijpen als hij deze stellige bewering op een voor onze maatschappij hoogst belangrijk terrein niet kan waarmaken.

Wat 'goede voeding' mag heten en waarom, daarover weet de wetenschap vrijwel niets. Dat had Dr. Martijn (prof. Katan van de VU) al eens duidelijk gemaakt; hij herhaalde het nog eens in zijn aanbeveling bij het boek van Dr. Jaap. Over hoe lastig het is wetenschappelijk te zijn over voeding verscheen op foodlog.nl onlangs een wetenschapsfilosofisch artikel. Geen wonder dat de uiterst scherpe wetenschapper Dr. Martijn de kant van Dr. Jaap kiest: je moet je afvragen waarom mensen zich niet gedragen zoals het hoort.

Dr. Frans heeft zichzelf dan ook een taak opgelegd. Hij doet een uitspraak die een groot publiek aangaat, maar loopt op dun ijs:
a. waar is zijn bewijs dat dr. Frank een onzinnig dieet propageert?
b. wat is zijn bewijs voor zijn eigen methode 'volgens de wetenschap'?

Dr. Frank noemt in zijn 2 dieetboeken tientallen serieuze wetenschappelijke studies. Dr. Frans verwijst ze naar de prullenbak en zegt bewijzen te hebben voor een betere methode. Het publiek heeft er recht op te weten wat deze kift tussen de professor en een populaire dieetdokter nu werkelijk om het lijf heeft, behalve een makkelijk haakje om het zoveelste dieetboek even een extra omzetlift te geven.

Eerst een vraag aan Dr. Frans: moeten we u geloven omdat u professor bent of omdat u gelijk hebt?
Dan een vraag aan Dr. Frank: moeten we u geloven omdat u in uw boeken een paar studies van andere professoren dan dr. Frans citeert?

Het moet maar eens afgelopen zijn met dit soort gekift. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn.

Het wetenschappelijk debat over Dr. Frank en alle andere diëten vs. nooit meer diëten, zoals Dr. Frans propageert, is geopend.
The floor is aan Frans en Frank. Assistenten, ook hooggeleerde, zijn van harte welkom.

Toegevoegde humor op 14 april, 12:56: Gummbah uit de Volkskrant van gisterochtend:

image
Dit artikel afdrukken