Franse en Britse vissers hebben in het Kanaal voor de kust van Normandië een korte zeeslag uitgevochten, laat Reuters TV zien. Zo'n 40 Franse vissersboten verjoegen met veel vertoon 5 Britse vissersschepen die in de baai van de Seine op sint-jacobsmosselen kwamen vissen. In Frankrijk geldt tussen 15 mei en 1 oktober een verbod op de vangst van de gewilde schelpdieren, maar Britse vissers zijn niet aan dat vangstverbod gebonden.

Het conflict over de zomerpauze loopt al jaren maar kon steeds in der minne geschikt worden. Dit jaar lukte dat niet en kwam het tot een zeeslag. De Franse boten bestookten de Britten "met vuurwerk, stenen en andere voorwerpen." Nadat de Britten een tegenaanval inzetten, kwam de Franse kustwacht tussenbeide," schrijft De Tijd. Er vielen geen gewonden.

"Het conflict geeft al een voorproefje van wat de visserijsector te wachten staat als het Verenigd Koninkrijk eind maart de Europese Unie verlaat. Brussel stuurt aan op het behoud van de Europees afgesproken vangstquota in internationale wateren, maar de Britse visserijsector en veel Britse politici willen van die beperkingen af", aldus De Tijd.

De Tijd - Frans-Britse zeeslag om sint-jakobsschelpen
Reageer
  • Deel
Druk af