Antibioticagebruik stijgt met 6%
Franse gezondheidsautoriteiten proberen al jaren het antibioticagebruik te beteugelen. Maar voorlichtingscampagnes en lange termijn-plannen blijken niet effectief. Uit recent onderzoek blijkt dat het antibioticagebruik in Frankrijk sinds 2010 met 5,9% gestegen is. Eerdere onderzoeken door de Agence nationale de sécurité du médicament (ANSM) lieten een duidelijke vermindering zien tussen 2000 en 2004, en een gelijkblijvend gebruik tussen 2005 en 2009.
Verreweg de meeste antibiotica (90% van het totale verbruik) wordt voorgeschreven door huisartsen. Meer dan de helft blijkt aan vrouwen voorgeschreven te worden, waarbij blaasontstekingen vaak de aanleiding zijn. Binnen ziekenhuizen krijgt 40% van de patiënten antibiotica voorgeschreven.
Nederland 'beste leerling van de klas'
Fransen nemen alles bij elkaar 30% meer antibiotica dan de gemiddelde Europeaan. Nederland heeft binnen Europa het laagste antibioticagebruik per inwoner, schrijft de ANSM. De gezondheidsautoriteit stelt in Le Figaro dat het nieuwe plan 2011-2016, dat een reductie van het antibioticagebruik met 25% in 5 jaar nastreeft, 'geen enkele kans van slagen' heeft.
Nederland is traditioneel echter kampioen in veterinair antibioticagebruik vanwege zijn omvangrijke en om economische redenen op antibiotica draaiende intensieve dierhouderij. De afgelopen heeft ons land het antibioticagebruik daarin fors weten terug te dringen.
Fotocredits: 'blaNDM-1 Escherichia coli growing on Chrom ID CARBA agar detail', uitsnede, Nathan Reading
Op 5 januari krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#3, De 70% reductie is zover als ik even snel weet, vanaf het invoeren van het nieuw monitoring systeem in 2008.
#4, Pieter, je ziet in het rapport waar je naar linkt duidelijk het effect als de overheid zijn verantwoordelijkheid neemt en middels goede trajecten AB gebruik vermindert.
Zweden was overigens een redelijk makkie, geen enkele achtergrond druk aan ziektes door de enorm grote afstanden tussen de bedrijven en er wordt betaald voor voedsel.
Blijf er wel bij dat als je alles op een rijtje zet, het een goede inspanning is waar de NL landbouw mee bezig is, blijf bezorgd over alles ten zuiden van ons.
Zie zelf de laatste jaren overigens dat het gebruik van Probiotica steeds meer ingeburgerd wordt in de reguliere dierhouderij in NL, laatste tijd diverse mooie verhalen gehoord over inzet van probiotica en enzymen als middel om na het ontsmetten van de stal te gebruiken en daarmee de opstart ziektes waar vaak sprake van was weg te halen.
Zou misschien wat zijn voor de humane geneeskunde om hier eens goed naar te kijken, groot probleem met MRSA en vriendjes ligt nog steeds bij de verpleeg en ziekenhuizen zelf.
# Frank, nr 2
https://www.microbemagazine.org/index.php?option=com_content&view=article&id=3458:restricting-antimicrobial-use-in-food-animals-lessons-from-europe&catid=752&Itemid=995
In bovenstaand artikel kun je kezen dat in 2009 Zweden op 45 ton gebruik bij vee zat, Denemarken op 5 ton en Nederland op 6000 ton. Dan is 70% reductie toch niet genoeg om te roepen dat we al bij de beste jongetjes van de klas zitten?
In dat rapport staat ook dat het verbieden van het toepassen als groeibevorderaar in het voer niet heeft geleid tot een significante verlaging. Kennelijk ging dezelfde hoeveelheid daarna als therapie. Niet fraai. Toch?
Frank, kun je ook aangeven hoe hoog het antibioticagebruik hier traditioneel was?
Jammer dat de laatste alinea gewoon volledig onjuist is, ook op het gebied van veterinair antibiotica gebruik is NL een goede speler die en het gebruik al drastisch heeft verlaagd de laatste jaren, afhankelijk van de sector met vaak wel 70%.
En is het soort antibiotica dat gebruikt wordt al veel beter geregeld, dit in samenspraak met de humane geneeskunde, maar wat ook nog vaak wordt vergeten, NL zit bij de brave jongetjes mbt registratie en controle.
Jammer dat deze info erg incompleet is.
In de genoemde bronnen staat niet dat we het beste jongetje van de klas zijn, maar een van de drie beste, naast Zweden en Duitsland. Dus geen reden voor borstklopperij. Bovendien wordt er gesproken over antibioticagebruik ' en ville' en daarmee bedoelen zij humane toepassing. En bacterieen worden net zo snel immuun tegen een antibioticum in een varken als dat zij dat doen in een mens.
Als we het totale antibioticagebruik in ogenschouw nemen, inclusief de veehouderij en laten we nu toch eens besluiten dat te doen, dan zijn wij vast helemaal niet het beste jongetje in de klas, maar eerder een kneus. Gelukkig is die kneus wel goed bezig de laaste paar jaar, maar laten we nu toch niet net doen of we er al zijn.