Franse militairen gaan Belgische jagers helpen bij het afschieten van 500 à 600 potentiëel besmette wilde zwijnen in de bufferzone in de Belgische Ardennen die aan Frankrijk grenst.

De Franse minister van Landbouw, Didier Guillaume, heeft toestemming voor het inzetten van het leger van zijn president en premier, meldde hij op de Franse televisie aan de vooravond van een overleg met de Franse AVP-crisiseenheid.

Daarnaast bouwt Frankrijk een 27-kilometer lang hek om de zwijnen buiten de deur te houden. Dat gaat een aantal miljoenen euro's kosten, maar om hun varkenssector te beschermen kijken de Fransen niet op een dubbeltje. Indien nodig, zal het hek - anderhalve meter hoog, een halve meter ingegraven in de grond - nog verder uitgebreid worden.

Vorig jaar september werd in Belgisch Luxemburg Afrikaanse varkenspest vastgesteld. De Waalse overheid bakende een bufferzone, een bewakingszone en een zone met specifieke observatie af. Varkensbedrijven binnen de bufferzone werden geruimd. Frankrijk sloot ook toen al een deel van de grens met hekken af.

De afgelopen 4 maanden zijn in totaal 1.052 everzwijnen onderzocht op de aanwezigheid van het voor wilde zwijnen (en varkens) dodelijke virus.Van de onderzochte karkassen bleken 345 pest-positief te testen, liet de Waalse minister van Landbouw René Collin weten. Begin deze maand breidden de Waalse autoriteiten de buffer- en bewakingszones uit. Alle 86 geanalyseerde zwijnen uit de bewakingszone testten tot nu toe negatief, meldt Vilt.

De oorsprong van de pest is nog altijd niet precies vastgesteld. Mogelijk hebben militairen de ziekte overgebracht vanuit de Baltische Staten.
Dit artikel afdrukken