Het Franse Observatoire national du suicide heeft een rapport gepubliceerd dat voor het eerst inzicht geeft in de zelfmoordcijfers van het land. Frankrijk blijkt, met 18 zelfdodingen per 100.000 inwoners, vaker de hand aan zichzelf te slaan dan de rest van Europa (gemiddeld 12 op per 100.000). Het Conseil économique, social et environnemental (CESE), de Franse SER, riep daarom vorig jaar op tot een mobilisatie tegen zelfmoord, dat de Raad een 'echt volksgezondheidsprobleem' noemt. Uit die mobilisatie komt het huidige rapport voort, schrijft Libération. Met verontrustende gegevens: in 2011 stierven meer dan 11.000 Fransen door zelfmoord, en kwamen er nog eens 200.000 in het ziekenhuis terecht na een mislukte poging.

Driemaal zoveel als kantoorpersoneel
Het blijkt dat Franse boeren drie keer zo vaak zelfmoord plegen als kantoorpersoneel, schrijft Boerderij. 'Arbeiders en zelfstandige ondernemers komen als tweede en derde op de lijst maar scoren een stuk lager dan de boeren'. Mannen plegen drie keer zo vaak zelfmoord als vrouwen, maar vrouwen doen twee keer zo vaak een zelfmoordpoging. Mannen hebben een voorkeur voor zich verhangen, vrouwen nemen iets in. Met het klimmen der jaren neemt ook het aantal zelfmoorden toe. Binnen Frankrijk staat Bretagne met de andere noord-westelijke regio's bovenaan de lijst. De minste zelfmoorden vinden plaats in de zuid-oostelijke regio's, maar de Parijse regio scoort het best: daar is het zelfmoordcijfer zelfs maar de helft van het landelijke Franse gemiddelde.

Boerderij voegt hier nog aan toe: 'Uit een eerder onderzoek van het instituut voor de gezondheid van ouderen naar zelfmoord op het platteland bleek dat het risico bij vlees- en melkveehouders het grootst is. Wat leeftijd betreft gaat het daarbij vooral om boeren tussen de 45 en 64 jaar oud.'

Fotocredits: 'Le fameu noeud pendu réalisé ici en ficelle', Medjaï, via Wikimedia
Dit artikel afdrukken