De Europese Commissie stelde in juli voor de Europese vergunning voor glyfosaat met tien jaar te verlengen. Het Franse ministerie van Ecologische Transitie maakte deze week bekend dat Frankrijk tegen zal stemmen, "vanwege de onzekerheid die blijft bestaan over de gevaren van glyfosaat".

Eind dit jaar loopt de (tijdelijk verlengde) toelating van glyfosaat af. Rondom de mogelijke kankerverwekkendheid van glyfosaat woedt een wetenschappelijke en maatschappelijke discussie. De Europese agentschappen voor voedselveiligheid (EFSA) en chemische producten (ECHA) oordelen dat de stof veilig is, het kankeragentschap van de Wereldgezondheidsorganisatie (IARC) deelt de stof in als kankerverwekkend.

Franse boeren zijn in ieder geval teleurgesteld over de opstelling van het ministerie. "Zolang er geen alternatieve oplossingen beschikbaar zijn, worden met een verbod op glyfosaat de jarenlange inspanningen van boeren in onderzoek en ontwikkeling aan de kant geschoven", stelt de Franse boerenvakbond FNSEA.

Begin dit jaar maakten Nederlandse academici in de Volkskrant duidelijk dat de discussie over glyfosaat op een verkeerde manier gepolitiseerd is geraakt. Het middel is ooit op goede gronden toegelaten. Inmiddels zijn er terechte twijfels. Omdat die teveel van tafel worden geveegd is het vertrouwen van het publiek in het middel afgenomen. De politiek reageert daarop, maar is er zelf medeschuldig aan: die had al eerder om beter onderzoek moeten vragen en dat serieus bespreken en wegen in een besluit over de toelaatbaarheid van het middel en eventuele gebruikscondities.
Dit artikel afdrukken