Gisteravond werd de kerncentrale van Fessenheim, de oudste nog in dienst zijnde kerncentrale van Frankrijk, is definitief van het elektriciteitsnet afgeschakeld. Dat meldt Electricité de France. In februari werd de eerste reactor van de centrale reeds uitgeschakeld.

Frankrijk sluit de reactor pas nu, terwijl voormalige president François Hollande had beloofd die al voor 2017 te zullen sluiten en ontmantelen. De ontmanteling gaat zo'n twintig jaar duren. De centrale werd in 1977 in dienst genomen en was tot gisteren de oudste nog werkende nucleaire centrale in Frankrijk. Frankrijk telt in totaal 58 kernreactoren, waarvan er nog twaalf andere tegen 2035 stopgezet worden.

Frankrijk is voor 75% afhankelijk van nucleaire energie. Dat maakt de energievoorziening van het het land CO2-emissie-arm. Omdat de publieke opinie tegen was en nog steeds is, moet die afhankelijkheid in 2035 terug zijn gebracht tot 50%. Er zullen nog 14 centrales worden stopgezet om dat doel te bereiken. Vernieuwbouw en herbouw van centrales is kostbaar en het ontbreekt inmiddels aan kennis om dat naar behoren en binnen budgetten te kunnen.

Vanwege zowel de te verwachten toename van CO2-vervuiling (hoewel dat wordt tegengesproken) als banenverlies, noemt vakbond CGT noemt de sluiting de eerste ecocide, natuurmoord - een begrip dat door Franse president overweegt in de wet op te nemen als een strafbaar.

La Croix - À Fessenheim, accompagner les salariés sur le départ en priorité
Reageer
  • Deel
Druk af