Het is nu bij wet verboden meer suiker toe te voegen in de producten die overzee gaan. In de praktijk bleek er in de overzeese producten 27 tot 50 procent meer suiker te zitten dan in de 'binnenlandse'. Niet bevorderlijk voor de gezondheid van de overzeese Fransen, betoogde de afgevaardigde van het eiland Réunion. Hij wees op het vaker voorkomen van overgewicht, obesitas en diabetes in de overzeese gebieden, in vergelijking met het vasteland: 22 en 23 procent in Martinique en Guadeloupe tegen 14,5 procent in Frankrijk zelf. Met deze wet wordt er voor het eerst een stap gezet om ook op het gebied van volksgezondheid een eind te maken aan discriminatie en de regels gelijk te trekken voor alle Fransen.
De voedingsmiddelenindustrie krijgt de zwarte piet in de schoenen geschoven. Fabrikanten zouden door de dubbele etikettering lokale producenten oneerlijk beconcurreerd hebben, ten koste van de gezondheid van hun overzeese landgenoten. Ze hanteerden bovendien andere houdbaarheidsdata voor Frankrijk dan voor de overzeese gebieden. De Franse minister voor de DOM's, Victorin Lurel, heeft meer dan 300 producten weten te vinden waarvan de houdbaarheidsdatum verschilt. Yoghurt die in Parijs 30 dagen houdbaar is, blijkt het overzee 50 dagen vol te houden, een zakje geraspte gruyère gaat overzee geen 40 maar wel 180 dagen mee.
De vertegenwoordigers van de DOM's zijn opgetogen over de nieuwe wet. Het is voor het eerst dat de kwaliteit van het voedsel en daaraan gerelateerd de gezondheid van de overzeese Fransen in het Parlement aan de orde is geweest, met een ondubbelzinnige wet tegen suiker- en kwaliteitsdiscriminatie als resultaat. Daar kun je als politicus mee thuiskomen.
De wet is van toepassing in Guyana, Guadeloupe, Martinique, La Réunion, Mayotte, Saint-Barthélemy, Saint-Martin en Saint-Pierre-et-Miquelon. Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië en Wallis-en-Futuna hebben hun eigen gezondheidsvoorzieningen.
Fotocredits: sugar cubes, uitsnede, stringy
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Ik woon in Frankrijk. Waarom er meer suiker zit in de produkten die bestemd zijn voor de Dom Tom dan voor Frankrijk zelf weet ik niet, maar ik vermoed omdat in die landen de bevolking vaak gesteld is op zoete dingen. Zoals bijvoorbeeld ook in Marokko, met als het gevolg veel mensen die aan suikerziekte lijden.
De bedoeling is de houdbaarheidsdatum in Frankrijk te verlengen. Zelf eet ik hier regelmatig yoghurt die over de datum is en ik ben er nog nooit ziek van geworden. De tendens in de winkels is ook de produkten af te prijzen een paar dagen voor de houdbaarheidsdatum is verstreken. Vroeger werden ze uit de schappen verwijderd. En ook de "lelijke groeten" waarover uw nieuwsbrief van 22 mei schreef krijgen weer een plaats in de winkel. Ik denk dat het een en ander ook te maken heeft met de crisis.
Op zich ben ik blij met het feit dat de hoeveelheid toegevoegd suiker aan banden wordt gelegd. De extra toegevoegde suiker helpt je hongergevoel niet beter te stoppen, maar je krijgt er wel extra calorieën mee binnen. Ik maak me al ruim een jaar bezig met kinderobesitas (ik zie dat als een van de grootste en ergste problemen van nu). Toegevoegde suikers zijn een van de boosdoeners, vooral in vette producten.
Ik geloof echter niet dat deze suiker de verklaring is van de langere THT. Ik heb een aantal jaren als interim kwaliteitsmanager bij diverse organisaties gewerkt. Daar heb ik geleerd dat producten die naar de producten die 'in de tropen' worden verkocht een intensievere hittebehandeling krijgen. Daarnaast weet ik dat er ook commerciële redenen zijn om de THT van producten korter te maken: omdat mensen dan sneller een nieuwe kopen, omdat de kleur terug kan lopen, etc.. Het kan dus best zijn dat je yoghurtjes in Frankrijk nu al maanden langer eetbaar zijn, dan de datum die erop staat doet vermoeden.
Behalve dat dit iets zegt over de onbetrouwbaarheid van levensmiddelenfabrikanten roept dit vraagtekens op. Waarom is er een verschil in houdbaarheid? Klopt de basis van onze normering niet? Of wordt er conserveermiddel toegevoegd ? (in Frankrijk zelf een crime)
Franse yoghurts en kwarkjes zijn erg zoet, maar dat vind ik ook gelden voor de meeste Nederlandse gezoete zuivel, waar 14% suiker/fructose heel normaal is (al is daar de laatste tijd soms verbetering in gekomen, bijv. bij Vifit van 12 gram naar 8,5 gram).
Franse zuivel vind ik vaak beter dan Nederlandse. Je stokbrood kun je daar besmeren met de boter die bovenop de volle melk drijft. De kwarken en kazen zijn meesterlijk gemaakt. Alleen de Franse streekkazen maken een bezoek aan Frankrijk al de moeite waard.
Interessant dat bederfelijke waar in tropische gebieden langer(...) houdbaar is dan in Frankrijjk zelf. En wat gaan ze nu aanpassen ? De houdbaarheidsdatum in Frankrijk verlengen of in de DOM verkorten ?
Uietraard als er meer suiker in zit is de houdbaarheid langer, maar dat zal niet opgaan voor gruyere. Misschien wel voor de yoghurt, want die is bijzonder zoet in Frankrijk, je proeft daar niets zuurs meer.