Frisdrank en zuivel voor de Franse overzeese gebieden, de 'départements d'outre-mer' (DOM), blijken de afgelopen jaren stelselmatig meer suiker bevat te hebben dan de versies die in Frankrijk verkocht werden. Ook waren de voor de overzeese gebieden bestemde etenswaren vaak (veel) langer houdbaar. Met ingang van deze week is aan deze praktijken een einde gemaakt door het Franse parlement. "Suikergehaltes geharmoniseerd", schijft Le Monde.

Het is nu bij wet verboden meer suiker toe te voegen in de producten die overzee gaan. In de praktijk bleek er in de overzeese producten 27 tot 50 procent meer suiker te zitten dan in de 'binnenlandse'. Niet bevorderlijk voor de gezondheid van de overzeese Fransen, betoogde de afgevaardigde van het eiland Réunion. Hij wees op het vaker voorkomen van overgewicht, obesitas en diabetes in de overzeese gebieden, in vergelijking met het vasteland: 22 en 23 procent in Martinique en Guadeloupe tegen 14,5 procent in Frankrijk zelf. Met deze wet wordt er voor het eerst een stap gezet om ook op het gebied van volksgezondheid een eind te maken aan discriminatie en de regels gelijk te trekken voor alle Fransen.

De voedingsmiddelenindustrie krijgt de zwarte piet in de schoenen geschoven. Fabrikanten zouden door de dubbele etikettering lokale producenten oneerlijk beconcurreerd hebben, ten koste van de gezondheid van hun overzeese landgenoten. Ze hanteerden bovendien andere houdbaarheidsdata voor Frankrijk dan voor de overzeese gebieden. De Franse minister voor de DOM's, Victorin Lurel, heeft meer dan 300 producten weten te vinden waarvan de houdbaarheidsdatum verschilt. Yoghurt die in Parijs 30 dagen houdbaar is, blijkt het overzee 50 dagen vol te houden, een zakje geraspte gruyère gaat overzee geen 40 maar wel 180 dagen mee.

De vertegenwoordigers van de DOM's zijn opgetogen over de nieuwe wet. Het is voor het eerst dat de kwaliteit van het voedsel en daaraan gerelateerd de gezondheid van de overzeese Fransen in het Parlement aan de orde is geweest, met een ondubbelzinnige wet tegen suiker- en kwaliteitsdiscriminatie als resultaat. Daar kun je als politicus mee thuiskomen.

De wet is van toepassing in Guyana, Guadeloupe, Martinique, La Réunion, Mayotte, Saint-Barthélemy, Saint-Martin en Saint-Pierre-et-Miquelon. Frans-Polynesië, Nieuw-Caledonië en Wallis-en-Futuna hebben hun eigen gezondheidsvoorzieningen.

Fotocredits: sugar cubes, uitsnede, stringy
Dit artikel afdrukken