Het is een verrassend hard Frans standpunt dat lijkt te volgen op de opstelling van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro jegens Frankrijk en zijn president. Hij maakte Macron uit voor een nitwit en idioot ('calhorda') toen die zich moreel superieur en dwingend uitdrukte over de bosbranden in het Amazonegebied.
De toekomst gaat leren of het een zet in een tactiek of een principieel standpunt isDe Europese Commissie heeft het akkoord getekend vanuit de overtuiging dat het evenwichtig en van belang is voor Europa. President Macron verklaarde zich er om die reden eerder positief over. “Maar", zegt Guillaume, "daarna zijn er nieuwe zaken aan het licht gekomen. Dat constateerden we deze zomer met de branden in de Amazone en daarnaast ook met de agrarische handel. Ik wil niet dat men BMW’s en Mercedessen gaat uitruilen tegen rundvlees en tegen levensmiddelen. Het akkoord kan niet geratificeerd worden want dat zou bovendien de dood zijn voor de Franse pluimvee-industrie.” Europa zoekt aanvullende markten om producten uit de technologische maakindustrie af te kunnen zetten. Met de agro-naties van Zuid-Amerika kunnen de EU-lidstaten zulke zaken alleen doen als ze landbouwproducten retour accepteren.
Kan Frankrijk het al getekende akkoord alsnog weigeren en blokkeren? Volgens minister Guillaume wel: "De staatshoofden en Europese regeringen zijn tot nu toe niet geraadpleegd door de Europese Commissie. Dat zal in de komende maanden gebeuren en de president van Frankrijk heeft al laten weten wat hij dan zal doen. Omdat unanimiteit vereist is, geloof ik dat het akkoord dan niet geratificeerd zal worden."
Voor de zomer toonde zich Macron zich ook al kritisch, hoewel nog positief, jegens het Mercosur-akkoord. In juni noemde hij het tijdens de G20-top in Osaka een akkoord dat in "goede richting" gaat, maar dat ook nog "onafhankelijk geëvalueerd" moest worden. Inmiddels zet hij de hakken nadrukkelijk in het zand. De toekomst gaat leren of het een zet in een tactiek of een principieel standpunt is.
Op 31 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als de EU wat meer vlees zou importeren maar minder soja, hoeft dat per saldo niet negatief te zijn voor regenwoud en cerrado. En ook niet voor het klimaat.
De vraag is of Frankrijk en Brazilië dat willen. Er zijn in elk geval nieuwe onderhandelingen voor nodig.
Andere voordelen:
- voor Mercosur: minder export van fosfaat (via soja) en vervanging van kunstmest door dierlijke mest. Iets meer "kringlopen" dus en minder uitputting van de bodem.
- voor de EU: eveneens meer "kringlopen" door minder mest in mestoverschotgebieden. Milieuwinst.
- enige verschuiving van de varkens- en pluimveehouderij uit concentratiegebieden, waaronder NL, naar akkerbouwgebieden elders in de EU. NL heeft dan immers minder Rotterdam-voordeel bij veevoerimport. De haven zelf krijgt minder overslag van soja, maar meer van vlees.
- voor het klimaat: minder emissies bij transport, omdat vlees minder volume heeft dan de voor vleesproductie gebruikte soja. Ook minder transport van fosfaat van Marokko naar Brazilië.
Dat zie ik Carola Schouten en Mark Rutte nog niet doen.