In de studio van Europe1 noemde Guillaume Mercosur "geen goed akkoord" omdat het "genetisch gemodificeerd voedsel" en "rundvlees met hormonen" in de EU op de markt zal laten komen. Dat is, vindt hij, slecht voor onze boeren (omdat het goedkoper is) en omdat het de standaards verlaagt van het voedsel zoals Frankrijk dat wil voor zijn burgers.

Het is een verrassend hard Frans standpunt dat lijkt te volgen op de opstelling van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro jegens Frankrijk en zijn president. Hij maakte Macron uit voor een nitwit en idioot ('calhorda') toen die zich moreel superieur en dwingend uitdrukte over de bosbranden in het Amazonegebied.

De toekomst gaat leren of het een zet in een tactiek of een principieel standpunt is
De Europese Commissie heeft het akkoord getekend vanuit de overtuiging dat het evenwichtig en van belang is voor Europa. President Macron verklaarde zich er om die reden eerder positief over. “Maar", zegt Guillaume, "daarna zijn er nieuwe zaken aan het licht gekomen. Dat constateerden we deze zomer met de branden in de Amazone en daarnaast ook met de agrarische handel. Ik wil niet dat men BMW’s en Mercedessen gaat uitruilen tegen rundvlees en tegen levensmiddelen. Het akkoord kan niet geratificeerd worden want dat zou bovendien de dood zijn voor de Franse pluimvee-industrie.” Europa zoekt aanvullende markten om producten uit de technologische maakindustrie af te kunnen zetten. Met de agro-naties van Zuid-Amerika kunnen de EU-lidstaten zulke zaken alleen doen als ze landbouwproducten retour accepteren.

Kan Frankrijk het al getekende akkoord alsnog weigeren en blokkeren? Volgens minister Guillaume wel: "De staatshoofden en Europese regeringen zijn tot nu toe niet geraadpleegd door de Europese Commissie. Dat zal in de komende maanden gebeuren en de president van Frankrijk heeft al laten weten wat hij dan zal doen. Omdat unanimiteit vereist is, geloof ik dat het akkoord dan niet geratificeerd zal worden."

Voor de zomer toonde zich Macron zich ook al kritisch, hoewel nog positief, jegens het Mercosur-akkoord. In juni noemde hij het tijdens de G20-top in Osaka een akkoord dat in "goede richting" gaat, maar dat ook nog "onafhankelijk geëvalueerd" moest worden. Inmiddels zet hij de hakken nadrukkelijk in het zand. De toekomst gaat leren of het een zet in een tactiek of een principieel standpunt is.
Dit artikel afdrukken