De Franse president Emmanuel Macron zal zijn Chinese tegenhanger Xi Jinping bij wijze van "ongekende paardendiplomatie" en gebaar van vriendschap een paard van de Republikeinse Garde aanbieden, melden de Franse media.

De aanleiding? "Tijdens zijn bezoek aan Parijs in 2014 werd president Xi van Les Invalides naar het Elysée begeleid door 104 cavaleristen van de Republikeinse Garde. Hij was gefascineerd door dit uitmuntende vakmanschap," aldus het Elysée.

President Macron wil bij het opbouwen van vriendschappelijke banden met buitenlandse staatshoofden niet alleen geschenken aanbieden maar ook een diplomatiek gebaar maken, klinkt het van officiële zijde. Met de gift van de 8 jaar oude ruin Vésuve de Brekka beantwoordt Macron de 'panda-diplomatie' van China. In 2012 kwam een pandapaartje naar Frankrijk dat afgelopen november beviel van een jong. Brigitte Macron, de vrouw van de Franse president, doopte de eerste in Frankrijk geboren pandababy Yuan Meng.

Le Figaro laat overigens niet onopgemerkt dat de naam van Macron, omgezet in het Mandarijn, betekent "het paard verslaat de draak."
Dit artikel afdrukken