Vanaf 2020 worden in Frankrijk homeopatische middelen niet meer vergoed. Dat heeft de Franse minister van Volksgezondheid, Agnes Buzyn, dinsdag besloten na maanden van discussie. Op dit moment krijgen Fransen 30% van kosten van homeopatische middelen vergoed. Om de Fransen aan het idee te laten wennen en patiënten een overgangstermijn te bieden, zal die vergoeding volgend jaar naar 15% gaan, om pas in 2021 helemaal afgeschaft te worden.

Aan het besluit ligt een rapport ten grondslag van de Haute autorité de santé (HAS), de hoogste gezondheidsinstantie van Frankrijk. Die oordeelde eind vorige maand dat de werking van homeopatische middelen onvoldoende is aangetoond om voor vergoeding in aanmerking te komen.

"Zou homeopathie nuttig zijn, dan zouden we het blijven vergoeden," zei de minister in Le Parisien. "Dat doen we immers ook voor innovatieve, hele dure medicijnen. Maar die vergoeden we omdat ze effectief zijn."

De Franse homeopatische middelenfabrikant Boiron reageerde onmiddellijk door een gesprek aan te vragen bij president Emmanuel Macron. Boiron zou van plan zijn het besluit juridisch aan te vechten. In de afgelopen maanden wist Boiron al 1,2 miljoen handtekeningen op te halen tegen het - toen nog voorgenomen - besluit. "Ik begrijp dat de Fransen aan dit soort behandelingen gehecht zijn. Maar ze leveren geen bewezen bijdrage aan de volksgezondheid of aan de behandeling van voorkomende ziekten. Misschien moeten we werken aan het idee dat het niet altijd nodig is een medicament te nemen," suggereerde de minister dan ook.
Le Parisien - Agnès Buzyn : «Pourquoi je dérembourse l?homéopathie»
Reageer
  • Deel
Druk af