In 2012 overleed James-Bernard Murat, een wijnboer uit de Bordeaux, aan longkanker. In 2011 werd zijn ziekte erkend als een 'beroepsziekte', opgelopen als het gevolg van 40 jaar spuitpraktijk in de wijngaarden. Zijn familie heeft nu een klacht ingediend wegens onopzettelijke doodslag door de bedrijven - en de Staat - die willens en wetens de gevaarlijke pesticiden op de markt gebracht hebben.

Ontwarren van het web van verantwoordelijkheden
De vervolgklacht draait om "inzicht te krijgen in wat er precies gebeurd is en boven tafel krijgen wat de verantwoordelijkheden waren van de bedrijven die deze producten op de markt brachten zonder de ermee samenhangende risico's duidelijk te maken", schrijft Le Monde.

De zaak Murat kan de eerste van een serie strafzaken tegen de betrokken bedrijven en de Staat blijken
De dochter van Murat hoopt dat de klacht het 'doodzwijgen' van gezondheidsproblemen als gevolg van spuitmiddelen in de wijnbouw helpt openbreken. De NGO's die de familie steunen hopen dat de zaak helpt het web van causale verbanden en mogelijke verantwoordelijkheden tussen de producenten en de Franse Staat te ontwarren. Als dat lukt, kan de zaak Murat de eerste van een serie strafzaken tegen de betrokken bedrijven en de Staat blijken.

Franse wijnbouw grootverbruiker pesticiden
In het geval van Murat draait het met name om 'natriumarseniet'. De stof wordt gebruikt tegen een schimmel van de wijnstok. Al in 1955 zijn de gevaren van producten met arsenicum onderkend. Maar de Staat heeft verder geen maatregelen genomen. In 1973 is natriumarseniet in Frankrijk verboden in de landbouw, behalve in de wijnbouw. Pas in 2001 is het goedje definitief verboden in Frankrijk. In Groot-Brittannië was dat al in 1961 gebeurd.
Frankrijk is sowieso grootgebruiker van pesticiden. Jaarlijks wordt er 60.000 ton pesticiden gespoten, schrijft The Telegraph. Een vijfde daarvan komt in de wijngaarden terecht. Die maken 3% uit van Frankrijks landbouwareaal.

Fotocredits: spuitende boer, 1972, Gene Daniels via Wikimedia
Dit artikel afdrukken