Vanaf zaterdag gaat de grens tussen België en Frankrijk (deels) dicht. In de departementen Ardennes, Meurthe-et-Moselle en Meuse komt een hek tussen beide landen om te voorkomen dat de Afrikaanse varkenspest zich verder verspreidt, meldt de lokale krant Le Républicain Lorrain. De drie departementen grenzen aan het Belgische gebied waar de Afrikaanse varkenspest is vastgesteld. Inmiddels is van 70 wilde zwijnen in dat gebied vastgesteld dat ze bezweken zijn aan het agressieve virus. Binnen de afgeschermde zone van 63.000 hectare zijn uit voorzorg alle daar door boeren gehouden varkens, 5.000 in totaal, geruimd.

De Franse overheid neemt 'draconische maatregelen' om te voorkomen dat het virus overslaat naar Frans grondgebied. Naast het hek is een jachtverbod ingesteld en is de toegang tot de bossen verboden voor alle vrijetijdsbestedingen (wandelen, klimmen, wildplukken) en ook bosbouwwerkzaamheden.

In Nederland richten de preventiemaatregelen zich op de insleeprisico's via vrachtwagenchauffeurs en reizigers en de mogelijk door hen uit Oost-Europa meegebrachte etenswaren. Het virus is niet gevaarlijk voor de mens, maar dodelijk voor wilde zwijnen en varkens.
Le Républicain Lorrain - EXCLUSIF. Une clôture dès samedi entre la France et la Belgique pour éviter la propagation de la peste porcine africaine
Reageer
  • Deel
Druk af