Je bakt eens een cake, uiteraard zonder pakje, want als er iets makkelijk is, dan is het een cake bakken volgens het oeroude basisrecept van 1+1+1+1. Zelfs niet-bèta’s kunnen dat onthouden: 50 g meel + 50 g boter + 50 g suiker + 1 ei (want een ei weegt, inderdaad, 50 g). En al naar gelang het formaat van de bakvorm de hele boel vermenigvuldigen met 3 of 4.

Gewoon alles in de cake!
Zo. Het beginnetje heb je. Maar een gewone cake is zo gewoontjes, dus je gaat al snel erop variëren. Voor de krant bedenk je vervolgens een boerencake met boerenjongens. En omdat het zo makkelijk is, maak je een paar dagen later weer een cake, want er komt visite, maar dan met chocola. En een paar dagen later weer eentje, omdat je ineens bij een perenkweker over de vloer bent, dus dat roept om een perencake met blauwe bessen. De week erop zit je ineens met appels over waar je iets mee moet. Voor je het weet, blijkt cake het ideale kliekjesmedium. Gewoon alles in de cake! Bovendien kan er volop worden gevarieerd met extra smaakmakers als vanille, citrusrasp, chocola dan wel cacao, kaneel, gestampte kardemom, rozenwater.

Recept: frambozenmarmercake
Zo langzamerhand wordt het tijd voor een recept. Afgelopen weekend had ik een emmer frambozen gekocht om een fikse partij jam mee te maken, maar de beetje pruttige frambozen onderin de emmer wilden ook graag in zo’n cake. En zo ontstond deze tikje zompige, maar ultrafrisse frambozenmarmercake. Deze is gebaseerd op een vrij kleine cakevorm, dus ik hanteerde vermenigingsvuldigingsfactor 3. Voor een langere cakevorm (24-25 cm) zou ik factor 4 doen.

frambozencake karin voor


Verwarm de oven voor op 175 °C. Beboter een cakevorm (20 x 10 cm) en bepoeder met wat meel.

Mix 150 g zachte boter (op kamertemperatuur) samen met 150 g suiker een minuut of 5 ultraluchtig, met zo’n staande mixer is dat een fluitje van een cent. Mix 3 grote eieren (ook op kamertemperatuur) een voor een door het mengsel of, veel makkelijker, breek ze alledrie alvast boven een kommetje en giet dat terwijl de mixer loopt in porties erbij. Mocht de boel gaan schiften, geen paniek, gewoon alvast een lepeltje meel erbij. Zeef 150 g zelfrijzend bakmeel met een snufje zout boven de kom en mix alles nog even lekker door elkaar tot een mooi luchtig geheel. Spatel 1 doosje frambozen kort door het beslag. Bij pruttige frambozen (bijvoorbeeld ontdooide diepvriesframbozen) geeft dat een kek marmereffect, maar het maakt de cake ook natter, wat lekker is, maar wel invloed heeft op de baktijd.

Schep het beslag in de cakevorm, strijk enigszins glad en zet dan op het rooster iets onder het midden in de oven. Laat de cake rijzen en gaar worden in ± 30-40 minuten. Elke oven is anders, en het fruit maakt de boel zoals gezegd de ene keer natter dan de andere, dus check met een satéprikker: komt die er nat uit, dan moet de cake nog iets langer. Maar wees alert, cake is snel te droog en dat is ook weer niet de bedoeling. Gewoon de kookwekker weer op 5 minuten extra en naast de oven gaan zitten met die (schoongeveegde) satéprikker.

Haal de cake uit de oven, stort na 10 minuten op een taartrooster, dek af met een schone theedoek en laat afkoelen.

Meer van Karin is te vinden op haar website Kokenmetkarin.nl.

Fotocredits: Karin Luiten
Dit artikel afdrukken