Albert Heijn is inmiddels behoorlijk boos en wil via juridische stappen de actie stoppen. De actie is alleen gericht tegen AH, volgens Milieudefensie de grootste slager van Nederland. Dat is dubieus, omdat er nog wat meer grote eindverkopers van vlees zijn.
Diervoeders zijn geen sinecure. Ze zijn zorgvuldig samengesteld om een dier in het juiste aantal dagen op het juiste slachtgewicht te krijgen. Ze zijn ook nog eens zo samengesteld dat de dieren de juiste eiwiten en energiesamenstelling krijgen om goed vlees aan te zetten. Bovendien willen we ook nog eens zorgen voor een goede vetzurensamenstelling. Denk aan de tegenwoordig zo populaire omega-3's die Campina via het voer aan de melk toevoegt. Daar wordt o.m. soja voor gebruikt.
AH moet nu van de ene op de andere dag veranderen van Milieudefensie. Dat kan helemaal niet, want zo snel is een industrie die per jaar alleen al 400 miljoen kippen op tijd en conform de specificaties weet op te leveren niet te veranderen.
Dat is reden om er eens een gesprek op basis van echte informatie aan te wijden:
- hoe fout is fout veevoer nou precies?
- hoe fout is de wel erg simplistisch voorgestelde actie tegen AH?
- doet AH er niet veel slimmer aan het gesprek aan te gaan en het publiek volkomen helder te maken hoe de vork in de steel zit?
Wat je als consument van Milieudefensie niet te horen krijgt is o.m. dit:
- soja is nodig in diervoeders omdat er geen dierlijke producten meer in mogen zitten; soja is namelijk de eiwitvervanger sinds kippen geen diermeel meer
- soja, ook die uit het Amazone-gebied, wordt speciaal voor vegetariërs en veganisten gebruikt om mensen aan hun broodnodige eiwitten te helpen.
Ergo: Milieudefensie zou samen met Albert Heijn moeten ijveren voor het afschaffen van de graankip en het graanvarken; er moet weer dierlijk meel in het veevoer. Omdat dat eruit moest, hebben we tegenwoordig sojakip. Een belronde vanmorgen leerde me dat er op Europees niveau een basis is ontstaan om de kip, zoals het van nature hoort, weer omnivoor maken.
Ik heb de volgende drie vragen gesteld aan Nederlandse voederfabrikanten:
- welk percentage van de kilo's vlees in Nederlandse supermarkten is geproduceerd met behulp van Amazone-soja?
- zouden ze de eiwitbron waar die soja voor zorgt kunnen vervangen door voer dat op bestaande akkers in Nederland of Europa wordt verbouwd?
- welke prijsconsequenties zou non-Amazone soja of een vervangende eiwitbron (zo die er is) hebben voor de prijs van kip?
Met een van mijn informanten becijferde ik het cijfer op de laatste vraag. Dat ligt waarschijnlijk rond de 25 - 30%. Dat is een snelle schatting, we kunnen ons vergissen. Diermeel maakt de kip waarschijnlijk niet duurder en is aanmerkelijk duurzamer.
Foute actie, foute probleemanalyse en een gemiste kans voor AH om wel goed te communiceren. Ik beloofde het AH ooit: foodlog.nl helpt bij duurzaamheidsbeleid en probeert wel de juiste analyses te maken.
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Geert, we zijn idd aan het stoeien met Europese cijfers. Voor ik ze - ook met een grove indicatie - online zet, wil ik er eerst een aantal mensen over gehoord hebben.
Daarna kunnen we dan echt kijken hoe groot het onderwerp is dat we bij de kop hebben.
De Vlaamse mini-NGO Wervel doet hier uitstekend werk en is op korte tijd uitgegroeid tot een gewaardeerde gesprekspartner met zowel overheid als industrie.
Zij hebben zich stevig ingewerkt in het soja/veevoer-dossier.
Weer te snel gepost (met excuus): de grafiek over soja-import staat op pag. 24. En uiteraard bedoel ik 'komen we wat verder dan wanneer we alleen focussen op Nederland.'
Lijkt me lastig en bewerkelijk om diermeel als vervanger van soja om te rekenen in rantsoenen voor onze varkens en kippen (herkauwers zullen het niet meer voorgeschoteld krijgen). Voorstel: het probleem uitvergroten tot buiten de landsgrenzen. Het diermeelverbod is immers een EU-maatregel. Als de rekensom zich uitstrekt tot de vervanging van diermeel door soja in de EU komen we wat verder dan wanneer we alleen focussen op de EU. Uit het hiervoor genoemde LEI-rapport blijkt dat de import van sojaschroot (in de EU-15) sinds eind jaren negentig (het begin van het verbod, met volledige uitsluiting per 1 januari 2001) met circa een kwart toenam (van globaal 19 tot 24 miljoen ton, zie pag. 22). Als we grofweg de toename van het aantal vegetariërs wegstrepen tegen de afname van de veestapel sinds die tijd, is met hergebruik van diermeel dus ruim eenvijfde van de soja-import te reduceren.
Dick, 't is een kwestie van keuzes maken.
Ikzelf vind die thread "idealisme als sport" relevanter om uit te diepen.
Het probleem bij de kern aanpakken is hier gewoonweg veel minder vlees eten.