Het is bekend dat Britse kinderen overspoeld worden door verleidelijke junkfood-reclames op tv. Nederlandse ouders klagen over ongezonde kindermarketing die vooral via online-games en social media blijft voortbestaan.
176 Britse kinderen (9-11 jaar), verdeeld over drie groepen, kregen realistische maar genepte Instagrambeelden van twee populaire vloggers in Engeland te zien. De vloggers stonden op de foto met alleen gezonde óf ongezonde snacks óf juist zonder voedings-gerelateerde producten. Daarna mochten de kinderen individueel zoveel als ze wilden eten van vier gezonde en ongezonde snacks.
Van de drie groepen aten de ‘ongezondkijkers’ het meest en ongezondst van de aangeboden snacks. Zowel de totale intake als de gezonde snack-intake van de ‘gezondkijkers’ was te vergelijken met de groep die helemaal geen snackproducten te zien had gekregen. De gezonde snackfoto’s lijken dus geen beduidende invloed te hebben gehad op de inname van gezonde snackproducten bij de ‘gezondkijkers’.
Onze voedselomgeving - denk aan eetgedrag van anderen, reclame en de ogenschijnlijk oneindige beschikbaarheid van, vooral ongezond, eten - heeft een grote invloed op hoe we zelf eten. Dik worden is een normale reactie van het lichaam op een abnormale omgeving. Overal word je verleid door zoet, maar ook door vet en zout, eten. De supermarkt ligt er vol mee en het kost minder dan gezonde voeding. Treinstations, benzinepompen, kantines: het ongezonde aanbod is enorm. Hoe veranderen we dit, nu het moeilijk blijkt die constante verleiding te weerstaan? Onder andere daarover gaat het congres Gezonde Innovatie. Kom 6 juni 2019 naar Ede.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Wat dan te denken van tv reclames waar men zijn ontbijt opslobbert tijdens het aankleden onderweg naar het werk en school. Zo geven we de jeugd het goede voorbeeld en de aandacht die ze nodig hebben. Waar is de rust, reinheid en de regelmaat? En dan vinden we het raar als de jongelui ontsporen. Ook mede door het inferieure voedsel.
Waardeloos onderzoek en nog waardelozere conclusie. Het bewijst alleen dat kinderen liever ongezond eten dan gezond. De zintuigen en smaakbeleving wordt gevoed door het zien van dit voedsel. Niet door de influencer, want dan zouden ze juist trek krijgen in gezond voedsel als ze dat voorgeschoteld word.
Als je de invloed van 'bloggers' of andere influencers wilt meten had je juist onbekenden op de foto moeten zetten met ongezond eten, en de influencer met gezonde voeding.
Het lijkt mij dus van een onderzoek van "Roos Vonk/Stapel" niveau.