Cas Oorthuys is één van de meest invloedrijke Nederlandse fotografen van de 20ste eeuw. Hij fotografeerde letterlijk alles en overal ter wereld. Bijzonder is dat hij al zijn negatieven keurig registreerde in 442 albums vol contactafdrukken. Dat archief wil het Nederlands Fotografiemuseum nu digitaliseren. Er is een klein probleempje: "het museum weet lang niet van alle half miljoen foto’s waar en wanneer ze gemaakt zijn of wat de exacte gebeurtenis is". Voor de historische waarde van de collectie is het van belang de afgebeelde technieken en processen goed te beschrijven.

En dus roept het museum heel Nederland op om mee te helpen aan het beschrijven van het archief van Cas Oorthuys: crowdsourcing noemen we dat, het mobiliseren van kennis onder het brede publiek. Het Fotomuseum hoopt in het geval van Oorthuys vooral mensen met specifieke kennis te bereiken, want Oorthuys fotografeerde het dagelijks leven - de scheepvaart, luchtvaart, veeteelt en landbouw - in Nederland en in landen als Canada, Congo, Indonesië, Egypte, Marokko, Syrië, de Verenigde Staten en vele Europese landen.

Om zoveel mogelijk mensen te kunnen bereiken, heeft het Fotomuseum het online platform Vele Handen opgezet. Niet alleen voor de foto's van Cas Oorthuys, ook voor andere 'citizen scientist'-projecten. Onder 'Captions for Cas' zijn alle contactalbums gedigitaliseerd terug te vinden. Even inloggen, aangeven op welke thema's je ervaringsdeskundig bent, en je kunt aan de slag met het aanvullen van de beschrijvingen. Tot nu toe helpen al 484 mensen mee, zijn er 34.604 scans bekeken en 5.269 records ingevoerd. Je krijgt er ook wat voor terug: voor elke ingevoerde scan krijg je punten waarmee je kunt sparen voor entreekaarten voor de overzichtstentoonstelling, een rondleiding door het depot of ontvangst in het museum waar je de contactalbums mag inzien.

In onderstaand filmpje krijg je een indruk van het archief van Cas Oorthuys:


Op 15 september van dit jaar opent het Nederlands Fotomuseum de overzichtstentoonstelling Dit is Cas | Vintage fotografie van Cas Oorthuys. De tentoonstelling zal ruim 300 hoogtepunten uit het werk van Cas Oorthuys laten zien plus de digitale presentatie van de contactalbums. Ook verschijnt er een boek.

Dit artikel afdrukken