Ze hebben het razend druk, Reinoud Feenstra en Sid Vollebregt van Elemental Water Makers, ooit een Delftse start-up. Met hun ontziltingsinstallatie die past in een zeecontainer en genoeg heeft aan zonnepanelen op het dak ontketenden ze een revolutie in de wereld van ontzilting. Inmiddels staan hun ontziltingsinstallaties al in 25 landen, van de Filipijnen en Madagaskar tot Chili en Belize.

"Wij zitten alleen op plekken waar energie en water duur zijn", zegt Vollebregt in het FD. In samenwerking met NGO's als Save the Children & Care, het Franse Transmad en niet te vergeten de Elemental Water Foundation levert Elemental Water Makers met zijn decentrale installaties op zonne-energie inmiddels dagelijks drinkwater voor 100.000 mensen. Het doel is om door te groeien naar 10 miljoen.

Dat is hard nodig. Wereldwijd hebben 2 miljard mensen geen toegang tot schoon en veilig drinkwater. Van al het water dat de aarde bedekt - 70% van het aardoppervlak is water - is 97,5% zout water. Van de resterende 2,5% zit twee derde vast in gletsjers en ijskappen. De overblijvende 0,83% is zoet oppervlakte- en grondwater.

Energie cruciaal
Het bijzondere aan Elemental Water Makers is dat het bedrijf gebruik maakt van nieuwe energietechnologie: omgekeerde osmose met terugwinning van energie én van duurzame energie via zonnepanelen. Dat maakt de units fossielvrij en (relatief) goedkoop. Afhankelijk van de klantwens en locatie wordt gekozen voor een 100% solar system of een systeem dat ook van netstroom of van zonne-energie van de klant zelf gebruik maakt. Energie is namelijk cruciaal voor het maken van water.

Wij bieden een oplossing voor de huidige waterschaarste, maar dan met minimale impact op klimaatverandering, om te voorkomen dat we waterschaarste in de toekomst alleen maar vergroten
Ontzilting = kostbaar
Tot voor kort was ontzilting, dat sinds de jaren '60 opgang maakt, een vooral kostbare manier van drinkwatervoorziening. Zo kost op Curaçao, dat voor zijn watervoorziening op ontzilting is aangewezen, een kubieke meter drinkwater €5,19. In Nederland kost een kuub drinkwater zes keer zo weinig: €0,87. Wereldwijd zijn er zo'n 20.000 installaties, waarvan het leeuwendeel in rijke landen staan, zoals de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië, Israël, de Verenigde Staten en Australië. Volgens de International Desalinisation Association (ICA) voorzagen ontziltingsinstallaties in 2019 meer dan 300 miljoen mensen van drinkwater.

De gangbare methode om van zeewater drinkwater te maken is thermische ontzilting: zeewater wordt verhit waardoor het verdampt en de waterdamp opgevangen kan worden. Dat kost veel fossiele brandstoffen als gas of olie. De laatste jaren is de membraantechnologie opgekomen, waarbij zeewater door een membraan geperst wordt met zulke kleine gaatjes dat zoutmoleculen er niet door kunnen. Dat maakt het proces efficiënter en vraagt minder energie.

Als die energie opgewekt wordt met zonnepanelen, komt betaalbaar drinkwater uit zeewater vrij snel onder handbereik. Dat is precies waar Elemental Water Makers zich op voor laat staan. ''Wij bieden een oplossing voor de huidige waterschaarste, maar dan met minimale impact op klimaatverandering, om te voorkomen dat we waterschaarste in de toekomst alleen maar vergroten," laat Reinoud Feenstra mij weten.

Milieukosten
Bij klassieke ontzilting zijn ook de milieukosten hoog. Voor elke liter drinkwater is 2 liter zeewater nodig. De resterende liter is pekel (brine), die teruggestort wordt in zee en daar weliswaar verdunt, maar toch ook lokale vervuiling en schade veroorzaakt. Vergeet ook de schade niet doordat vissen, vislarven, eitjes en plankton in de watervang terecht komen. "Bij onze inlaat komen kleine organismen binnen, zo’n anderhalve pond aan volwassen vis per dag," zegt Jessica Jones, woordvoerder namens een ontziltingsinstallatie bij het Californische Carlsbad.

Elemental Water Makers gaat de negatieve milieuimpact te lijf door voor elke liter drinkwater juist meer liters zeewater te gebruiken. De overblijvende pekel is daardoor minder zout en verdunt sneller. Ook zoekt Elemental Water Makers bij de plaatsing van een installatie zorgvuldig naar een goede 'discharge'-locatie, waar snelle vermenging optreedt en waar geen kwetsbare ecosystemen als koraal aanwezig zijn. "De inlaat gaat meestal via een put in het strand, daar wordt dan ook vrijwel geen marine life uit opgepompt," zegt Feenstra.

De inlaat- en discharge-problemen waar met name massale ontziltingsinstallaties mee kampen, zijn bij Elemental Water Makers stukken minder door de decentrale oplossing. De volumes zijn gewoon een stuk lager en dat maakt het ook gemakkelijker om een geschikte discharge-locatie te vinden. Een laatste maar niet te onderschatten verschil met de standaardpraktijk van klassieke ontziltingsinstallaties is dat Elemental Water Makers geen gebruik maakt van chemicaliën. "Ook staan we voor een langetermijnoplossing door een uitgebreide training aan het lokale personeel te bieden voor systeemonderhoud en blijven we beschikbaar voor support via ons whatsapp-nummer", aldus Feenstra.
Dit artikel afdrukken