Hoewel het reizen met openbaar vervoer bijdraagt aan een gezonde hoeveelheid lichaamsbeweging, zorgt het er ook voor dat mensen meer gaan snacken. Dat heeft juist ongezonde gevolgen, zo laat onderzoek van de Royal Society for Public Health (RSPH) zien.

Stress, slaap en sport
Onderzoekers van de RSPH concluderen dat langere reistijden voor woon-werkverkeer mogelijk zelfs levensverkortend zijn. Dat zou komen door een toename van stress, beperking van slaap en fysieke activiteit en het stimuleren van ongezond eten. Uit de enquête onder 1.500 forenzen bleek dat 2 op de 5 minder sporten door de reistijd. Evenveel mensen zeiden dat ze minder slapen en 1 op de 3 zei meer snacks of fastfood te eten.

Chocola en alcohol
Gemiddeld reist een Brit 55 minuten per dag van en naar het werk. Ongeveer 3 miljoen mensen hebben een reistijd van twee uur of meer. Bijna 900.000 mensen forenzen meer dan drie uur per dag. De meest favoriete snack tijdens het reizen is een chocoladereep. Chips staan op de tweede plaats, gevolgd door frisdrank, fast food, muffins en alcohol. Omdat de onderzoekers in de vragenlijst maar naar 12 specifieke producten vroegen, kan de totale hoeveelheid calorieën nog hoger zijn.

Stations
Onderzoekster Emma Lloyd van de RSPH zegt over de uitkomsten: “Woonwerk-verkeer zorgt voor veel stress [en dus iets 'lekkers' als troost, red]. De stations waar de forenzen doorheen komen zijn bovendien obesogeen, door zowel de reclames als het aanbod van eten. Het is niet gek dat mensen naar iets ongezonds grijpen.” De RSPH pleit dan ook voor een beperking van het aantal junkfood aanbieders en het reizen een gezondere bezigheid te laten zijn.

Flexibel werken
Om de gezondheid en het welbevinden van forenzen ook op andere manier te verbeteren, pleit de RSPH voor flexibeler werktijden en thuiswerken. Drie op de vijf deelnemers aan de enquête noemden dat als belangrijke factor voor hun welzijn.
Dit artikel afdrukken