Forel uit Alaska gaat zijn neus achterna als het om voedsel gaat. De roofvis voedt zich onder meer met zalm-eitjes. Onderzoek laat zien dat de vis zich goed weet aan te passen aan klimaatverandering door scherp te letten op veranderingen. Dat meldt Phys.org.

[bVeerkracht
Klimaatverandering kan verstorende gevolgen hebben voor veel plant- en diersoorten, maar niet alle soorten hebben er in gelijke mate last van. De Dolly Varden, een rode forelsoort uit Alaska, blijkt zijn jaaggebied aangepast te hebben zodat hij meer kans op voedsel heeft. Bovendien stelde de forel zijn tijdstip van kuitschieten bij om zo zelf beter te kunnen overleven.

Onderzoek aan de universiteit van Alaska toonde al eerder aan dat klimaatverandering verschillende zalmsoorten eerder vanaf zee naar hun paaigronden landinwaarts laat trekken. De Dolly Varden forel blijkt dat door te hebben en zijn leven aan te passen. Die sensitiviteit voor de omgeving zorgt voor de 'veerkracht' van een soort. Soorten met veerkracht "kunnen het beste met veranderingen in hun omgeving omgaan.", aldus Chris Sergeant, de hoofdonderzoeker en auteur van de onderzoeksresultaten die verschenen in Freshwater Biology.

Juiste moment, juiste plaats
Het geheim van de Dolly Varden lijkt te zitten in het signaleren van omgevingssignalen, zeggen de wetenschappers. De forellen letten niet alleen op watertemperatuur en stroming van de rivier, ze signaleren ook rechtstreeks de aanwezigheid van zalmen, waarvan de eitjes belangrijk zijn als voedselbron. De vetrijke eitjes van zalmen zijn een cruciaal feestmaal voor de Dolly Varden. De zalmen schieten kuit in een periode van twee tot zes weken. Om te kunnen overleven moet de forel op het juiste moment op de juiste plaats weten te zijn. Dat lukt het dier door zijn grote omgevingssensitiviteit.

Fotocredits: 'Behold a feast', Torley
Dit artikel afdrukken