foodwatch roept het publiek op tot een laatste zetje om ook Jumbo om te krijgen.
#PlzRT Nu Albert Heijn stopt http://t.co/LzjyuamkTP help je mee Jumbo een laatste zetje te geven? https://t.co/n1WfrCtyhR
— foodwatch NL (@foodwatch_nl) August 31, 2015
Vanavond besteedt het TV-programma Radar aandacht aan de 'Southampton Six', kleurstoffen die in vakjargon bekend staan als de AZO-kleurstoffen E102, E110, E122, E124, E128 en E104. Het programma noemt de kleurstoffen gekleurde druktemakers.
De kleurstoffen zouden "voor eens en altijd uit de supermarkt moeten worden gebannen."
'Kunnen' en voorzorg
De Southampton Six zouden de activiteit of oplettendheid van kinderen nadelig kunnen beïnvloeden. Zo voorzichtig formuleren ook kritische wetenschappers het.
Gealarmeerd door de paniek die dat nieuws reeds in 2007 verspreidde, herevalueerde de EFSA de stoffen en concludeerde dat het gebruik ervan geen aanleiding is om de Aanvaardbare Dagelijkse Inname te verlagen of de E-nummers E102, E110, E122, E124, E128 en E104 te verbieden. Destijds waarschuwde de Britse voedingsautoriteit dat ze in combinatie met E210, benzoëzuur, misschien zouden kunnen leiden tot overgevoeligheid en hyperactiviteit bij kinderen. Uit voorzorg besloot niettemin de Europese Commissie dat op producten waarin de AZO-kleurstoffen en benzoëzuur gecombineerd zijn, moet worden vermeld ‘dat ze de activiteit en oplettendheid van kinderen negatief kunnen beïnvloeden’.
Supers die buigen voor foodwatch, zetten forse druk op hun toeleveranciers. Zij zullen voor hen hun recepten moeten aanpassen.
Namens het CBL, de koepel van Nederlandse voedingsmiddelendetaillisten, laat directeur Marc Jansen weten zich zorgen te maken over de weinig op wetenschap gebaseerde trend over de veiligheid van voedingsmiddelen. Hij zegt: "Factbased zijn de risicoclaims van foodwatch onjuist. Laten we feiten en feitelijke risico's enerzijds en meningen en angsten anderzijds goed uit elkaar proberen te houden."
Fotocredits: foodwatch
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Dit was een ervaren kracht, gespecialiseerd in brood. Ik zou graag van AH horen wat ze vinden van deze informatieverstrekking.
Volgens mij ligt in AH-vestigingen gewoon de lijst me ingrediënten maar je kunt niet bij elke vraag van een klant een boek doorspitten. Dus als je altijd bij het brood staat, zul je basisinfo paraat moeten hebben. Basis info is dat volkoren granen qua voedingsstoffen en vezels niet zomaar vervangen kunnen worden door meer bewerkte granen.
Er is het afgelopen jaar veel veranderd in het aanbod van brood bij AH. Als ze zeggen dat er geen E-nummers in zitten ga ik ervan uit dat dat juist is (tenzij het tegendeel bewezen is). Waar het mij om ging is dat medewerkers zeggen dat iets gezonders omdat er geen E-nummers in zitten. E-nummers zijn op veiligheid getest en goedgekeurd.
Ik denk dat dat idd het verhaaltje is wat ze van hoofdkantoor/chef/bedrijfsleiders moeten vertellen Liesbeth. Het gaat om verkoop en dan moeten ze voor de gemiddelde consument die blij is dat die bruin van wit brood kan onderscheiden een geloofwaardig verhaal hebben. Veel van die jongelui die deze verhaaltjes moeten vertellen weten het zelf niet eens, dus wat kan hun het dan schelen of ze zomaar wat vertellen of niet? Ze staan zelf bij de kassa met een bladerdeeg hap met een of andere onbestemde vulling en een energiedrankje.........
#9 Het rare is dat van alles verplicht de voedingswaarde en de ingrediënten bekend moeten zijn. Bij het zogenaamde verse brood in supermarkten is dat niet en als je het vraagt is het raadselachtig. De reactie van deze medewerker sluit aan bij wat in Slik je dat? staat, waar Joanna Blythman bij haar super M&S de ingrediënten opvraagt. Tja. Het is niet zo puur als wordt gesuggereerd. Giganten als Dutch Bakery en Bakkersland leveren aan de supers om in de winkel af te bakken. Ongetwijfeld (ook) met extra geurstoffen om je te verleiden.
Even terug naar de combinatie AH en E-nummers. Ik was net in 'mijn eigen AH' en vroeg ze waarom ze bij de broodjes de volkoren variant hadden verwijderd. De medewerker, die het vast goed bedoelde, zei dat er andere gezonde varianten waren. Een voorbeeld dat hij noemde was een soort meergranen (dat had een ingewikkelde naam die ik vergeten ben). Toen ik zei dat volkoren gezonder is, meldde hij dat het broodje dat hij voorstelde echt gezond was omdat er ook geen E-nummers inzaten. Ik antwoordde dat dat een reclametekst was en feitelijk niet juist is. Hij zegt dat dit de informatie is die ze van het hoofdkantoor moeten vertellen. Hij kwam oprecht over. Zou dit echt de informatie zijn die het hoofdkantoor medewerkers leert? Ik hoop het toch niet!
(PS of topic: hij stelde ook spelt voor omdat dat zo gezond is. Maar spelt is vaak helemaal geen volkoren en is dus dan geen alternatief voor volkoren. Misschien kan AH dat ook even uitleggen aan de medewerkers)