foodwatch vraagt demissionair minister Edith Schippers (VWS) om een 'time-out voor kunstmatige zoetstoffen' teneinde het suikerreductiebeleid van de overheid te kunnen 'richten op minder zoet' van vervanging door suikervervangers, zoals onder meer aspartaam.

Het persbericht is als volgt geformuleerd:

De aangehaalde Franse en Amerikaanse onderzoeken geven geen oorzakelijke bewijzen tegen de onveiligheid van de stoffen, maar laten zien dat ze mogelijk (juist) niet helpen bij het bestrijden van het probleem
foodwatch heeft vandaag minister Schippers gevraagd zo snel mogelijk onderzoek te (laten) doen naar de gezondheidseffecten van kunstmatige zoetstoffen. Deze suikervervangers worden er door gerenommeerde instituten als Harvard, de Franse voedselautoriteit ANSES en veel onderzoekers van verdacht zelf mogelijk obesitas en suikerziekte te veroorzaken. ANSES ontraadt dan ook overheidsbeleid dat de omschakeling van suiker naar zoetstoffen tot gevolg heeft. Beleid zou gericht moeten zijn op het minder zoet maken van ons eten, aldus de autoriteit. Sommige onderzoekers spreken de kritiek op kunstmatige zoetstoffen tegen, maar zijn vaak gefinancierd door de voedingsindustrie. Helaas heeft de Gezondheidsraad zoetstoffen expliciet buiten beschouwing gelaten in haar meest recente Richtlijnen Goede Voeding 2015. Onderzoek naar de gezondheidseffecten van zoetstoffen is urgent omdat het overheidsbeleid erop is gericht de voedingsindustrie minder suiker te laten gebruiken. Daarbij schakelen bedrijven vaak over op zoetstoffen. Zoetstoffen zitten in frisdranken maar je ziet ze steeds vaker ook in bijvoorbeeld drop, toetjes, tapas, muesli, ketchup, toffees, kauwgum en borrelnoten. Als deze zoetstoffen echter dezelfde problemen veroorzaken als de suiker die zij vervangen, wordt alleen maar tijd verloren bij de aanpak van deze ziektes. Ondertussen heeft al bijna de helft van de Nederlanders (43%) overgewicht en is 13% obees. Wekelijks komen er in Nederland 1.200 mensen met suikerziekte bij.

foodwatch roept dus de autoriteit van Franse en Amerikaanse onderzoekers aan om het inmiddels al decennia woedende debat over het gebruik van kunstmatige zoetstoffen te beslechten door domweg te pleiten voor minder en minder gezoet voedsel. De aangehaalde Franse en Amerikaanse onderzoeken geven geen oorzakelijke bewijzen tegen de onveiligheid van de stoffen, maar laten zien dat ze mogelijk (juist) niet helpen bij het bestrijden van het probleem: er blijven teveel dikke mensen, ondanks de populariteit van bijvoorbeeld zero sugar frisdranken.
Dit artikel afdrukken